Wpis z mikrobloga

Czy 15k brutto (UoP) dla Java Developera jest w porządku czy psucie rynku? Tyle póki co mam w kontraktornii, a od stycznia będę się rozglądać za czymś nowym.

O mnie

- 5 lat expa w styczniu
- praca w ekosystemie Spring od poczatku
- umiejętność postawienia całego CI/CD wraz z deklarytywnymi operatorami przez Terraforma z podziałem na środowiska używając Terragrunt
- angielski C1 (gadam na luzie z biznesem po angielsku od 3 lat)
- wiem jak robić mikroserwisy i znam dobre praktyki
- samodzielność
- poważniejsze certy które mam: AWS Solutions Architect (associate+professional), Azure Certified Administrator, Kubernetes CKA, Terraform Associate
- inżynier informatyki na Polibudzie + 3 lata w kole IT

#java #programowanie #programista15k

Odpowiedz

• Dobra stawka 16.7% (28)
  • Psucie Rynku 68.5% (115)
  • Ciężko powiedzieć 14.9% (25)

Oddanych głosów: 168

• 49
@MirRAFal: No to szacun, ja żałuję, że poszedłem na inne studia inżynierskie po których okazało się, że nic nie ma. Teraz koryguję swoją ścieżkę kariery i wieku 27lat siedze jako junior front w agencji ;s
Moja znajoma, 4 lata expa jako QA manual/automat właśnie dostała 22 brutto uop

@MirRAFal: aż ciężko uwierzyć. Chyba, że dostała jeszcze jakieś stanowisko managerskie. Wydaje mi się, że nie ma nawet ofert na częściowego manualna za 22k xD
@Young_Senior: jeżeli nie ściemniasz co do swoich umiejętności (a doświadczenie na wykopie mówi mi że jednak ściemniasz) to możesz spokojnie uderzać po 2x tyle

Serio takie stawki są w QA?

@mam_Cie_na_strzala: @93michu93: oczywiście. I jeszcze wyższe - niby czym się teraz tester automatyczny różni od deva? Nawet więcej cicd zazwyczaj ogarnia. To już nie te czasy że QA oznacza siedzenie i klikanie w stronkę a potem klikanie w Selenium
@93michu93: no ja np jestem Java devem od 10+ lat jeśli pytasz, a jeśli dla @Young_Senior finanse są ważnym kryterium to po prostu należy celować w firmy, które tam właśnie mają ustawione widełki

Z takim skillem to nie powinien być (duży) problem dostać się na sensowną pozycję za taką kasę
@powaznyczlowiek: ja też Java dev. Skille ma dobre ale pisanie, że może 2 razy więcej wołać to brednie. 15k to rzeczywiście nie jest blisko sufitu ale to nie jest zły hajs. Jeśli miałbym devopsa takiego jak on tam wypisał na górze to bym tak że 20k wolał
@93michu93: dokładnie, bez L4 i urlopu. Na małym zusie zostaje coś około 16-17k na rękę, zakładając 20 dni urlopu wyjdzie około 15.

Teraz jej stanowisko, to mid z górnymi widełkami, na seniora w jej firmie zaczynaja się od 23k. Żadne liderskie stanowisko, głównie automaty, trochę manuala z automatów 80% około backend testy reszta ui.
@powaznyczlowiek: nie no coś ty, nie mam problemu z tym, że inni mają więcej. Po prostu wiem, że na wypoku każdy ma 40k na fakturze, każdy liberal, a potem się spierają miraży czy PiS jest gorszy od Po czy odwrotnie xD
Po prostu nie klei mi się, że wszyscy tutaj to elita z zarobkami nieosiągalnymi dla śmiertelników, a potem nie widzą problemu w socjale i oddawaniu połowy pensji dla kraju.
Może
@93michu93: ogólnie to się z tobą zgadzam, ale nie wiem co to ma wspólnego z tym co napisałem wyżej.

Specjalista z takimi skillami może zarobić dobrze, a na wykopie siedzi kupa mitomantow, którzy mają dużo do powiedzenia póki nie trzeba czegoś zakodować ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tagi takie jak nadchodzące #adventofcode świecą pustkami, leaderboard wykopowy w tamtym roku miał mniej niż 10 osób xD