@Mondez: niektórzy nie zdają sobie sprawy ale przepisy, normy i standardy mcdonaldsa to jest światowy top. Pracowałem w firmie robiącej dla maca i wymagało to od nas wiele.
Teraz przejmie to jakiś obsraniec pokroju prigożina, wyciągnie miliardy, ludziom sprzeda gowno i jeszcze będą klaskać :D Rosja w pigułce
niektórzy nie zdają sobie sprawy ale przepisy, normy i standardy mcdonaldsa to jest światowy top
@Grzesiok: dlatego mnie zawsze rozwala jak 90% wpisów o MCD jest robiona przez ludzi którzy NIC o firmie nie widzą nigdy bym nie chciał pracować tam (terż pracowałem u podwykonawcy i mogłem się napatrzeć) ale tam słowo "procedura" i "standard" są po prostu święte nie ma odstępstw, jak ma być taka a tak temperatura wody do
ale tam słowo "procedura" i "standard" są po prostu święte
@Fearaneruial: Pracowałeś akurat w McMads, ale jakbys pracował w biurze w GSK, albo w jakimś innym Siemensie, to widziałbyś praktycznie to samo. Nawet nie trzeba do biura zaglądać. Możesz się zatrudnić w Amazonie, na to samo wyjdzie.
Tworzenie procedur oraz standardów jest bardzo typowe dla każdej dużej zachodniej organizacji - firmy, urzędu, uczelni. Unika się w ten sposób mikrozarządzania i innych
@Fearaneruial: u nas w miasteczku otworzyli McDonalds to kolega opowiadał, że mieli kontrole bo za mało frytek schodziło na stratę więc było podejrzenie, że serwują je po czasie przydatności.
@vrNFWrUew3D4Rgz: nie pracowałem w MCD pracowałem z ludźmi z MCD u podwykonawcy - choć i w siedzibie na Marynarskiej spędziłem troszkę czasu
i aby być już całkowicie dokładnym - ja pracuję w IT a IT jest "kontrkulturą kultury korporacyjnej" wiec nawet pracując w różnych Korpo, miałem mało korpo w życiu, jednocześnie mogąc je obserwować z boku (nie zawsze, jedna firma poszła po rozum do głowy i całe IT wywaliła do innego
@Mondez: to i tak nic nie zmieni. Transporty nadal będą się odbywały jak to jest w przypadku Rosji. Zleceniea do wykonania zleca Havi Luksemburg a same trasy planuje firma siostra czyli STI Niemcy. Same transporty wykonywane są przez Polskie firmy :) . Trasy miał planować polski oddział ale STI PL odmówiło
@Fearaneruial: Co do lokali należących do mc masz rację ale franczyza to zupełnie inny świat. Masa ludzi tutaj kombinuje jak wycisnąć jeszcze więcej kasy z lokalu i olewanie procedur często przekłada się na naprawdę dobry pieniądz. No a że ludzie nie są nieprzekupni to powiem ci że za kilka zielonych papierków można przejść kontrolę wzorowo. Jedyne na co trzeba uważać to tajemniczy klient bo za dużo kiepskich opini może narobić problemów
Teraz przejmie to jakiś obsraniec pokroju prigożina, wyciągnie miliardy, ludziom sprzeda gowno i jeszcze będą klaskać :D Rosja w pigułce
@Grzesiok: dlatego mnie zawsze rozwala jak 90% wpisów o MCD jest robiona przez ludzi którzy NIC o firmie nie widzą
nigdy bym nie chciał pracować tam (terż pracowałem u podwykonawcy i mogłem się napatrzeć) ale tam słowo "procedura" i "standard" są po prostu święte
nie ma odstępstw, jak ma być taka a tak temperatura wody do
@Fearaneruial: Pracowałeś akurat w McMads, ale jakbys pracował w biurze w GSK, albo w jakimś innym Siemensie, to widziałbyś praktycznie to samo. Nawet nie trzeba do biura zaglądać. Możesz się zatrudnić w Amazonie, na to samo wyjdzie.
Tworzenie procedur oraz standardów jest bardzo typowe dla każdej dużej zachodniej organizacji - firmy, urzędu, uczelni. Unika się w ten sposób mikrozarządzania i innych
Najważniejsze:
Most of the menu is made with the same ingredients and equipment as when it was McDonald's.
https://www.businessinsider.com/russia-rebranded-mcdonalds-photos-how-it-differs-2022-6?amp
i aby być już całkowicie dokładnym - ja pracuję w IT a IT jest "kontrkulturą kultury korporacyjnej" wiec nawet pracując w różnych Korpo, miałem mało korpo w życiu, jednocześnie mogąc je obserwować z boku (nie zawsze, jedna firma poszła po rozum do głowy i całe IT wywaliła do innego