Wpis z mikrobloga

#programowanie #devops #komputery

Stało się, doszedłem do momentu w którym laptop 16GB ramu nie spełnia moich potrzeb XD, bo zużycie pamięci praktycznie większość czasu 95%+ ehh, pora zainwestować w jakiś nowszy sprzęcior
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

zużycie pamięci praktycznie większość czasu 95%+

@Need: z tego co się orientuję, wcale to nie musi oznaczać, że masz za mało ramu. System czasem sobie trzyma tam rzeczy/ładuje z wyprzedzeniem w imię zasady ze ram wolny to ram marnujacy się.
  • Odpowiedz
@Need: no jesli brakuje wydajnosci, a procek nie jest obciązony w 100% to pewnie brakuje ramu. Można dla pewności zobaczyć czy dysk w takiej sytuacji ma zwiększone obciążenie.

...albo po prostu dokupić tego ramu i się nie zastanawiać, fortuny to raczej nie będzie kosztować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@sadhas:

Chciałbym, ale musiałbym ogarnąć jak to jest z dokładaniem u mnie w laptopie, bo wydaje mi się, że może być wlutowane
  • Odpowiedz
no jesli brakuje wydajnosci, a procek nie jest obciązony w 100% to pewnie brakuje ramu.

@sadhas: na lapkach to może być jeszcze thermal throttling. Wystarczy stałe, średnie zużycie procesora, żeby przegrzać takiego intelowego mac booka
  • Odpowiedz
@Saly:

To prawda, dlatego to jeden z kolejnych powodów do zmiany, ultrabooki niby są wygodne do noszenia, ale nie wiem czy to taki killer ficzer kiedy ci to uwala wydajność kolosalnie.
  • Odpowiedz
@Need: ja mówię o dużym mac booku pro (jeszcze sprzed rewolucji m1) z normalnym chłodzeniem (czyli w sumie najlepiej chłodzony laptop od tego producenta) xd
  • Odpowiedz
@Saly:

To pomyśl co się dzieje z Zenbookiem w 13 calowej obudowie kiedy musi znosić moje katusze z minikubem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz