Wpis z mikrobloga

kiedyś jak byłem mały to na roratach w mojej parafii wygrałem konkurs na pobyt pomnika maryji w moim domu, chodziło o to żeby go mieć w domu i sie do niego modlić a po dniu go oddać, i moja matka bała sie przy niej jeść kaszanke bo nie wypada przy najświętszej panience XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD tak jakoś chyba wyglądała #!$%@? akcja z perspektywy czasu
morgiel - kiedyś jak byłem mały to na roratach w mojej parafii wygrałem konkurs na po...

źródło: comment_16683938824bvJY0EHsPsfvc4J5guqjr.jpg

Pobierz
  • 123
  • Odpowiedz
@Modarr: też kiedyś uznawałem agnostycyzm za słuszny kierunek myślenia. Ale umysłowiłem sobie że wymagałoby to ode mnie znalezienia przynajmniej jednej przesłanki za tym, że Bóg istnieje. Nie dowodu - przesłanki. Nie znalazłem takiej. Tobie się udało?
  • Odpowiedz
@sing: Tego typu obrzędy i zachowania nie są w żądnym wypadku wyjątkowe dla Polski czy Polaków. Równie ciekawe rytuały w "katolicyźmie" można znaleźć na całym świecie, Ameryka Południowa, Meksyk, Włochy czy inne kraje również mają tego typu rzeczy, które jak się nad nimi zastanowić to nawet często przeczą naukom KK.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@shox: u nas w domu też był taki gipsowy Jezusek. Gdy ksiądz chodził po domach podczas kolędy, matula zawsze wyjmowała te figurkę i kładła w koszyczku z siankiem. Gdy siostra była jeszcze mała to zdecydowała, że taki "czysty" gipsowy mały Jezusek jest nudny i pokolorowała go mazakami kolorując mu oczy, wlosy, rysując bluzkę, spodnie i kolorując stopy by zaimitować buty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
U mnie po wsi chodziła od domu do domu święta kopia bodajże obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej. Mocno mnie to rozbawiło. Już samo modlenie się do obrazu jest śmieszne a tutaj było modlenie do obrazka wydrukowanego na kartce.
  • Odpowiedz
@Maly_Jasio:

Gdyby jeszcze te mózgi chciały zgłębić historię chrześcijaństwa to znaleźliby oryginalne 3 przykazanie

"Nie będziesz oddawał im pokłonu (rzeźbom, obrazom) i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Jahwe, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą."

Bo kościoł katolicki ZMIENIŁ przykazania - to o obrazkach usunął a ostatnie rozbił na dwie części, z resztą w Księdze Wyjścia chyba jest oryginalne, można sobie przeczytać i wysunąć wnioski jak
  • Odpowiedz
@morgiel: haha to chyba jakaś moda była. Jak miałem z 8 lat to też na różańcu wygrałem pobyt Maryjki na weekend. Ale to nie była zwykła Maryja. To była figurka z Fatimy...

To pewnie jakieś większe staty dawała ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz