Wpis z mikrobloga

@kam3o: nie wykonałem tej optymalizacji, bo nie znałem tego, ech, dopiero teraz się z tym zapoznałem. Powinienem zwrócić wszystkie pensje aż do dziś, dzieląc je przez nieskończoność.
  • Odpowiedz
@aczutuse: Nie napalałbym się tak na robienie optymalizacji w tym temacie bo praktyka i cytaty znanych ludzi pokazują, że częściej to przynosi kłopoty niż korzyści.

Jeśli chodzi o Off Heap to mi się raz przydał -Xss i to nie jako optymalizacja a rozwiązanie problemu SOE.
  • Odpowiedz
@63274682374: Kolega z wątku to chyba troll ale Ty masz racje ze przeważnie problem nie leży w ustawieniach jvm a w kodzie i ustawienia jvm nie kiedy potrafią go przypudrować na tyle ze jest nie do powtórzenia w pierwotnym scenariuszu. Później developer chodzi i mówi ze twekowal jvm a tak naprawdę c---a tam twekowal tylko zmieniał randomowe wartości i robił to metoda permutacji
  • Odpowiedz
@63274682374: akurat -Xss prawie zawsze zmniejszam, bo domyślne wartości są zdrowo przesadzone. Jak się przemnoży te 0,5MB na wątek razy tysiąc wątków, to już jest sporo RAMu do oszczędzenia.
Reszta parametrów jest istotna na k8s, bo np domyślnie Metaspace nie ma limitu. Lepiej dostać javowe outofmemory niż kubernetesowe error 137
  • Odpowiedz