Wpis z mikrobloga

Jak w excelu zrobić listę 1. 2. 3. numer + kropka.
W formatowaniu general zjada mi kropki w formatowaniu text jak chcę przeciągnąć to robi mi sekwencje czyli 1. 2. 3. 1. 2. 3. zamiast to zwiększać do 4. 5. itd

Drugie pytanie. Jak mam założone filtry na danych i poddwójnie klikam w kwadracik w prawym dolnym rogu komórki to excel wkleja dane w dół ale zablokuje się na pierwszym schowanym rzędzie. Da się jakoś wkleić dane do samego dołu inaczej niż przeciągając ręcznie jeśli na tabeli aktywne są filtry?
#excel
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kantar: Zaznacz swoje liczby, klik prawym, Format Cells, Custom (ostatnia opcja) i wpisz w pole 0. - zero kropka. Wartość logiczna pozostanie cyfrą, dzięki czemu możesz ją przeciągać, przemnażać i tak dalej. Zmienisz tylko wyświetlanie wartości w komórce.

Jak robiłeś format text to miałeś tekst, dlatego Excel nie zwiększał Ci liczb, tylko zapętlał - bo przecież przeciągasz tekst.
  • Odpowiedz
@Kantar Jeśli chcesz wkleić we wszystkie, łącznie ze schowanymi, to po prostu wklej. Jeśli tylko w widoczne to zaznacz potrzebny zakres w kolumnie, naciśnij F5 u wybierz "visible cells only" I wtedy wklej (albo zamiast wklejania wpisz wartość i zatwierdź ctrl plus enter, to wprowadzi wartość do wszystkich wybranych komórek).
  • Odpowiedz
Jeśli tylko w widoczne to zaznacz potrzebny zakres w kolumnie, naciśnij F5 u wybierz "visible cells only" I wtedy wklej (albo zamiast wklejania wpisz wartość i zatwierdź ctrl plus enter, to wprowadzi wartość do wszystkich wybranych komórek).

@kwiatosz: to działa jedynie jeśli we wszystkie komórki wklejasz tę samą wartość albo funkcję
  • Odpowiedz