Wpis z mikrobloga

Czy ma ktoś pomysł jak w #ansible zrobić instrukcje warunkowa, która wykrywa jakoś czy jest połączenie z Internetem, jeśli tak to robi update paczki. Jeśli nie to mi pokazuje debug msg, ze nie ma połączenia hosta z Internetem.

Mam dość dużo serwerów, a nie każdy działa w Internecie, niektóre tylko są dostępne w sieci lokalnej i muszę wiedzieć, które są jakie.

#linux #devops
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kryspin013: co masz na myśli mówiąc stan?

@pyroxar: Oh ziomie, robiłeś w ogóle jakies kursy ansible czy się rzuciłeś się na głęboką wodę? Możesz sobie zapisać stan taska jako zmienna, a potem na podstawie tej zmiennej sobie dalej tworzyć warunki. To jest jedna z podstawowych rzeczy które tutoriale do ansible uczą. Masz przykad. Nawet tutaj masz dosłownie zapisanie stanu i od razu wykorzystanie tego stanu w warunku w
  • Odpowiedz
@pyroxar: to ci się wypieroli przy pierwszej próbie połączenia z serwerem który nie ma dostępu do neta

Edit, mało tego. Jeżeli moduł uri nie bedzie się mógł połączyć z docelowym adresem to znaczy, że nie będzie żadnego klucza content w tej zmiennej więc w--------i ci się podwójnie. Napisałem ci wyżej dalczego return_content jest bez sensu. Jak piszesz samo srpawdzanie połączenia to pisze się to mniej więcej jak w bashu, że
  • Odpowiedz