Mirki, wentyl tubeless 44mm do #szosa na obręczy 38mm styknie czy nie bardzo? Tak wygląda profil obręczy, samego stożka w teorii jest około 30mm. #rower
@uysy: które dawno temu w-------m bo nie chciały się uszczelnić. Potrzebuję zmienić kolor, aktualnie mam 60mm i są lekko za długie, i zastanawiam się czy 44mm nie będzie w drugą stronę.
@uysy: mam odmienne zdanie ( ͡°͜ʖ͡°) sprawdza mi się bardzo dobrze. Dętki średnio 5-6 razy w sezonie przebite. Tubeless tylko raz - rozcięta opona na ponad 1cm ale to i by dętka nie wytrzymałą.
@uysy: Dlaczego? Z tego co tu czytałem @PrzekliniakCQ chwali, jeździ na b. niskim ciśnieniu na grubej oponce. Mnie trochę kusi ale z drugiej strony mam czasami fazy na bardziej szosowe trasy i wtedy zmieniam sobie opony i robię to częściej niż raz w roku, więc nie mam sensu zalewać. Chyba że bym kupił drugi zestaw kół... ale to wtedy przydałoby mi
Mirki, wentyl tubeless 44mm do #szosa na obręczy 38mm styknie czy nie bardzo?
@Hipodups: zdecydowanie za krótki. W rondlu obręcz 30 mm, wentyl 44 i żeby to jakoś współpracowało, musiałem bardzo mocno skręcić śrubę mocującą wentyl do obręczy, a i tak ledwo daje się zawór pompki zamontować. Bierz 55-60 mm dla świętego spokoju.
@uysy: dlaczego pomyłka? Od kiedy przeszedłem na tubeless zapomniałem co to kapeć, i a na wertepach zdecydowanie przyjemniej. Aż sam się sobie dziwię, dlaczego tak długo jeździłem na dętce.
@Hipodups: na szytce jest standardowo 40mm? czy 44? ktoś to mierzył? zbyt leniwy jestem aby to sprawdzać ( ͡°͜ʖ͡°)
W każdym razie szytka standard presta + stożek 38mm - wystawało bardzo mało, jedna pompka mi tylko łapała. Musiałem założyć przedłużki 20mm i jest teraz git. acz jest taki kikut, irytuje, nie wiem czy to można obciąć (na chwilę obecną nie irytuje na tyle abym sprawdzał).
@uysy: a jakich używasz konkretnie? Ja też zastanawiałem się czy nie kupić sobie TPU, ale jak czytałem to opinie są różne - jak ze wszystkim :) Generalnie bardzo do mnie przemawia rozmiar tych dętek. Podziel się swoimi doświadczeniami.
@pstrokatasroka: W szosie zrobiłem okolo 10k km na Tubolito (gdzie ostatnie 1k km na 30C /tubolito mialem do 28C ale przeżylo/), teraz wsadziłem je do szosy różowej która mniej omija dziury. Do swojej szosy wsadzilem chinskie RideNow na 4.5 BAR i gitek. W gravelu też wsadziłem RideNow na 2.5BAR i srogi w------l na brukach nic im nie zrobił.
@Ogau: ani to, ani tamto. pod domem mam 150-200m bardzo słabej jakośći drogi wysypanej ostrymi kamieniami. Musialbym chyba każdorazowo nosić rower, albo wsadzić pancerne opony.
#rower
@uysy: Dlaczego? Z tego co tu czytałem @PrzekliniakCQ chwali, jeździ na b. niskim ciśnieniu na grubej oponce. Mnie trochę kusi ale z drugiej strony mam czasami fazy na bardziej szosowe trasy i wtedy zmieniam sobie opony i robię to częściej niż raz w roku, więc nie mam sensu zalewać. Chyba że bym kupił drugi zestaw kół... ale to wtedy przydałoby mi
@Hipodups: zdecydowanie za krótki. W rondlu obręcz 30 mm, wentyl 44 i żeby to jakoś współpracowało, musiałem bardzo mocno skręcić śrubę mocującą wentyl do obręczy, a i tak ledwo daje się zawór pompki zamontować. Bierz 55-60 mm dla świętego spokoju.
W każdym razie szytka standard presta + stożek 38mm - wystawało bardzo mało, jedna pompka mi tylko łapała. Musiałem założyć przedłużki 20mm i jest teraz git. acz jest taki kikut, irytuje, nie wiem czy to można obciąć (na chwilę obecną nie irytuje na tyle abym sprawdzał).
Ja też zastanawiałem się czy nie kupić sobie TPU, ale jak czytałem to opinie są różne - jak ze wszystkim :)
Generalnie bardzo do mnie przemawia rozmiar tych dętek.
Podziel się swoimi doświadczeniami.
@uysy: masz jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę tego? Wziąłbym sobie na próbę/zapasówkę.
https://www.aliexpress.com/item/10000229400147.html?spm=a2g0o.order_list.0.0.21ef1802sybnJk
@Hipodups: to źle zakładasz albo walisz 30k+ km ¯\_(ツ)_/¯