Aktywne Wpisy
ZygmuntJedyny +330
bibi__ +131
Jako iż jestem już posiadaczką afly, szczęśliwa czy nie to się okaże za jakiś czas XD to chcę się pochwalić moją kobyłką (。◕‿‿◕。)
#motoryzacja #alfaromeo #alfaholicy
#motoryzacja #alfaromeo #alfaholicy
TEHERAN, 5 października /TASS/. Według niego „nową erę naznaczy ustanowienie wielobiegunowego porządku światowego”. Współpraca między Iranem, Rosją, Chinami, Szanghajską Organizacją Współpracy (SCO), Eurazjatycką Unią Gospodarczą (EAEU) i Organizacją Współpracy Gospodarczej (ECO) „może doprowadzić do powstania nowej potęgi”, zauważył Raisi. Podkreślił, że państwa członkowskie SzOW odpowiadają za dużą część potencjału światowej gospodarki.
https://cutt.ly/nBeRIh7
#swiat #chiny #rosja #iran #stosunkimiedzynarodowe #gospodarka #uniaeuropejska #usa #bliskiwschod #wiadomosci
@contrast:
Wymiana handlowa musi być obustronna, coś za coś.
Powiedz mi co postindustrialny skansen może w tym momencie zaoferować Chinom?
No jeszcze jest spory eksport luksusowych aut niemieckich marek, ale dalej?
Wydrukowane żetony z gwiazdkami?
@contrast:
Wymień mi jeden liczący się sektor technologiczny, w którym przodują względem Chin.
No właśnie załatwiają sobie rynki zbytu co sam przytoczyłeś :)
Ty no, 40-50% populacji świata z rosnącą partycypacją w światowym PKB.
Zobacz skład organizacji, które wymieniłeś.
Chiny, Stany Zjednoczone i Unia Europejska odpowiadają za 60 proc. światowego PKB liczonego w bieżących cenach rynkowych oraz za ponad połowę światowego PKB mierzonego parytetem
@LaurenceFass: znam
@contrast:
Tendencja jest taka, że Azja zyskuje w tej partycypacji.
Co UE może zaoferować Chinom?
Mimo, że w okresie pandemii obroty handlowe Wspólnoty z resztą świata zmalały, to nie dotyczyło to Chin. W 2020 roku handel między UE a Państwem Środka wzrósł w porównaniu do 2019 r. W ubiegłym roku eksport towarów z UE do Chin zwiększył się o 2,2 proc. (do 202,5 mld EUR z 198,2 mld
@contrast:
No sam widzisz tę dysproporcję i jej trend, dokładnie o tym piszę.
@contrast:
Otwarcie żadnej wojny nie będą prowadzić.
Nie mniej moim zdaniem są gotowi, dane, które przytoczyłeś pokazują kto jest bardziej od kogo zależny.
Oczywiście USA dominuje jeszcze w wielu dziedzinach nad Chinami, ale j.w. UE to skansen.
Było mi bardzo miło wymienić opinie, ale mamy je skrajnie różne
@LaurenceFass: muszę doczytać na ten temat, bo pierwszy raz się spotkałem z takim zdaniem i takie podejście trochę mnie to intryguje (ciekawi mnie czy jest to dość powszechny pogląd)
Pierwszy artykuł jaki mi wyskoczył (hmmm...)
https://cepa.org/article/europe-overregulates-us-abdicates-in-race-for-tech-supremacy/
ChRL w dłuższej perspektywie czasu będzie żreć gruz przez m.in. dojechanie własnej demografii. Tak naprawdę to nie jest mocarstwo, a komunistyczny zakątek świata, który robi sobie typowo komuszy PR o wszechobecnym dobrobycie, zaawansowanej technologii i potędze militarnej. Wypisz, wymaluj - Rosja, czy PRL.
Oni tylko wyszli (częściowo) z ubóstwa, jak to typowe, biedne państwo, które zaczyna robić interesy z innymi i sprzedaje coś innego, niż ziemniaki. Raz