Wpis z mikrobloga

Takie usytuowanie otworu do instalacji okapowej/wentylacyjnej jest zgodne ze sztuka? Da sie jakos wymóc na deweloperze poprawe? X oznaczylem gdzie wg mnie powinien byc. Rozumiem, ze wszystko da sie zrobic chocby podwieszanym sufitem, ale dla mnie takie miejsce otworu na okap to zart. Macie jakis pomysl na ogatnircie tego niskim nakladem srodków?

Poki co odpowiedz od dewa:

Nawiązując do Państwa uwagi informuję, iż wszystkie podejścia do pionów zbiorczych wentylacyjnych zarówno kuchennych jak i okapowych zostały wykonane zgodnie z dokumentacją projektową - branża sanitarna/wentylacja mechaniczna oraz z kartami lokalowymi. Wszystkie podejścia o średnicy fi125mm (kuchnia i okap) wychodzą na tej samej wysokości z frontowej ściany szachtu. Rozwiązanie to dotyczy wszystkich lokali mieszkalnych od poziomu +2 do poziomu +8 (lokale nr 8, 16, 24, 32, 40, 48, 56) i uwzględnia aranżację architektoniczną tzn. lokalizację lodówek i wszelakich zabudów w wnęce. Lokalizacja podejść umożliwia swobodny dostęp do kratki stałego wydatku oraz klapy zwrotnej.

#mieszkaniedeweloperskie #deweloperka #mieszkanie #nieruchomosci #remontujzwykopem #wykonczenia
Pobierz
źródło: comment_16644400338kC8r4OMeSQ135dsluVjmq.jpg
  • 40
@Wychwalany: myslalem o tym, jak rowniez o imitacji drewnianej beli ciagnacej sie w linii prostej przez sufit wraz z oswietleniem, ale nie wiem czy to nie bedzie wygladalo groteskowo( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dojscia są, zdjecie ich po prostu nie ujelo. Odplyw natomiast jest troche oddalony od nich, zdawalem sobie sprawe, ze bede musial rozprowadzic go
@emil-hogan: było patrzeć w projekt branżowy, w umowie na pewno podpisałeś, że się z nim zapoznałeś. Wg mnie nie ma tam innego pionu wentylacyjnego, deweloper po prostu nie skoordynował architektury z wentylacją. Na 90% masz tam hybrydówkę zbiorczą i pion z rury spiro fi200 albo 250, da się to w miarę łatwo przerobić rozkuwając komin i dodając nowy króciak z rury spiro, zakonczyć go tą klapą zwrotną którą masz, a stary
@Wychwalany: tak Ci zrobili, bo projektanci tak bezmyślnie rysują. Standardu w tym zakresie generalnie nie ma, na ogół robi się jedno podejście, gdy zmywarka jest obok zlewu, a osobne gdy są na różnych ścianach. Niektórzy nie robią podejść w ogóle, a tylko odejścia od pionów do samodzielnego rozprowadzania wszystkiego.
Generalnie jak juz kupilem to zapomnialem temat bo i tak nie mialem na niego wplywu.

@emil-hogan: no i to był błąd bo na etapię początku budowy można zgłaszać deweloperowi właśnie taki zmiany, zobacz sobie w google hasło "zmiany lokatorskie". U siebie miałem tak że obie kratki wentylacyjne wychodziły na boku ściany (tak jak ty chcesz przenieść) i o ile dla okapu to spoko to wentylacja kolidowała mi z planowanymi szafkami. Zgłosiłem
Jest to zgodnie z prawem, a czy sensownie to już osobny temat. Notorycznie jest to robione tego w ten sposób ostatnio. Dewelopera nie obowiązują żadne przepisy mówiące o tym czy układ funkcyjny jest wygodny czy nie. Mają być odpowiednie wyjścia i tyle. Z pewnością mogłeś poprosić o wgląd do rysunków z projektem instalacji. Nie zrobisz z tym nic innego niż GK, albo zabudowa z mebli po sam sufit, ukrycie rury w szafkach
@thewickerman88: zdaje sobie sprawe co to poprawki lokatorskie. W tej inwestycji od 2mies byly zamkniete.
To byl czas gdy deweloperzy dawali Ci 3-5dni na zastanowienie i jak nie bierzesz to mieszkania znikaly w ciagu tygodnia.

Druga lokalizacja zniknela cala, jeszcze przed wlozeniem szpadla w glebe. Bez uprawomocnienia pozwolenia na budowe. Takie to byly czasy. Pisalem do sprzedawcy o udostepnienie planów instalacji. Odpowiedz, ze na obecnym etapie nie posiadaja.

Mozna sie obrazac
@emil-hogan: Powinien być po lewej stronie szachtu a nie na czole. Firma wentylacyjna jeszcze jest?
Ogólnie widzę że Masz wentylacje robioną z rur spiro. Możesz to zakleić, wywalić dziurę z boku, i wwiercic się w rurę, zakładasz siodło fi 125 i kawałek rurki 125, koszt materiałów jakieś 10zł. Jak jest firma jeszcze na pomiarach to możesz zagadać z nimi czy Ci tego nie ogarną.
Mogli to tez zrobić że tam jest
@emil-hogan: mam podobny problem. Najpierw myśleliśmy ze zrobimy sufit podwieszany ze wyszło by go z 20 cm w dol.
Ostatecznie ten filar pogrubiamy na ok 12 cm od sciany i w srodek plaskie kanaly wentylacyjne w strone zabudowy. Potem stolarz ogarnia reszte w zabudowie.
@emil-hogan: Jesteś pewien, że kupiłeś mieszkanie? Patrząc po zdjęciu bardziej martwiłbym się wielkością okna. Rurę od wentylacji przeprowadź jak chcesz - do 0,5 m w poziomie wentylacja grawitacyjna będzie działać, a jak chcesz więcej, to za rok wróć z tematem, że pojawił się grzyb i jak sobie z nim poradzić.( ͡° ͜ʖ ͡°)