Wpis z mikrobloga

Hej Mirki z #tatry lub może #zakopane. Kupowałem na Rusinowej Polanie w bacówce Stanisława Rychtarczyka #oscypki, bundz i przy okazji wziąłem też takie małe serki. Świeże, niewędzone, delikatny, słodkawy smak. Są przepyszne. Prawie jak mozzarella, podobne w smaku do tamtejszego bundzu (tylko bez kwaśnego posmaku), konsystencja nieco bardziej grudkowata. Niestety nie zapytałem co to właściwie jest i teraz nie będę wiedział czego szukać.

Ma ktoś czar identyfikacji?
Pobierz skrytozgroza - Hej Mirki z #tatry lub może #zakopane. Kupowałem na Rusinowej Polanie ...
źródło: comment_1664400068cBlpzEcjGsOFaSbChnyfTp.jpg
  • 4
@skrytozgroza: To są po prostu białe serki, tak je nazwano nieciekawie. Do mleka owczego dodawana jest podpuszczka dzięki której powstaje masa serowa. Masę trzeba następnie odcisnąć. Masa serowa, która zostanie odciśnięta będzie mogła być formowana w ostateczne kształty. Potem ląduje w solance, te chyba nie za długo.

Jak jesteś w górach to kup sobie też białą gałkę:
Pobierz arinkao - @skrytozgroza: To są po prostu białe serki, tak je nazwano nieciekawie. Do ...
źródło: comment_1664406329i6Drjr6A0CXyJb4HhX2am5.jpg