Aktywne Wpisy
![Noicozezebowniemam - Jaka gra jako pierwsza przychodzi wam na myśl? U mnie to fifa 99...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/e0dbdcab53062161da2d8a671f7cca04b5f8c910020bcaea58061a16b1bc48ea,w150.jpg?author=Noicozezebowniemam&auth=a1eb3136de94cf12f16e4cf7d57eaf54)
![lukasz-sumo](https://wykop.pl/cdn/c3397992/lukasz-sumo_SUM3mHuBvq,q60.jpg)
lukasz-sumo +90
Hejka Mirki
Dobijcie mnie... Kończę dziś 32 wiosny, wczoraj uciekłem z Podlasia I #emigracja w okolice Berlina, zostawiła mnie narzeczona, boję się nowej pracy no i nie znam Niemieckiego.
Wczoraj w sklepie miałem takiego stresa robiąc zakupy że w głowie się nie mieści.
Ehhh dziś śpię u ziomeczka na podłodze i jutro pierwszy dzień w pracy i współpracownik ma mnie zabrać do siebie na mieszkanie na 2tyg.
Boję się Mirki :(
#
Dobijcie mnie... Kończę dziś 32 wiosny, wczoraj uciekłem z Podlasia I #emigracja w okolice Berlina, zostawiła mnie narzeczona, boję się nowej pracy no i nie znam Niemieckiego.
Wczoraj w sklepie miałem takiego stresa robiąc zakupy że w głowie się nie mieści.
Ehhh dziś śpię u ziomeczka na podłodze i jutro pierwszy dzień w pracy i współpracownik ma mnie zabrać do siebie na mieszkanie na 2tyg.
Boję się Mirki :(
#
![lukasz-sumo - Hejka Mirki
Dobijcie mnie... Kończę dziś 32 wiosny, wczoraj uciekłem z...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/5461eaf70c73e459428024405367f56737a3bbc661f7b4e2bdb01fe417ced6db,w150.jpg?author=lukasz-sumo&auth=0794b8deb121479228d477a80e557fa1)
#rosol #gotujzwykopem
U mnie rosół/wywar, używam w sumie tych określeń zamiennie xD, pyrka +/- 10h. Po takim czasie warzywa są już bez smaku i mogę je z czystym sumieniem wyrzucić. W sumie mięso też po takim leżakowaniu nie urywa dupy. Ale rosół jest tip top.
@bnz44: Rosołu się nie gotuje, on ledwie pyrka, więc musiałbym go robić z tydzień żeby się tak zredukował. Po tych 10h zauważam max 10% ubytek płynu - a to i tak raczej wartość przeszacowana.
Kiedyś przeczytałem, że warto tyle potrzymać rosół żeby wywar wyciągnął wszystko z mięsa, warzyw etc, będzie zdrowiej i smaczniej.
Spróbowałem i faktycznie lepiej smakował niż zazwyczaj.
Chyba że
@krolowamonika: @Wycu91: właśnie część używam, ale nigdy nie daję rady wszystkich. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@forest23: tak, im dłużej (do pewnego momentu oczywiście) rosołek sobie pyrka, tym więcej kolagenu i białek wyciąga się z mięsa.
@wyindywidualizowana_blond_multipla: o, to brzmi ciekawie, dzięki!
@maegalcarwen: