Wpis z mikrobloga

Robię podajnik jedzenia dla szczura na #arduino i chyba najlepszym pomysłem wydaje się 5 komorowe koło i obroty o 72° co 12h

Na symulacji wyszedł mi taki kształt komór, da się tu coś lepszego wymyślić żeby komora brała max. jedzenia ale jednocześnie żeby jak najmniej wysypywała przy każdym położeniu? Teraz da się zapakować 1/3 objętości, inaczej nie wysypie całości
#fizyka #elektronika
jacku - Robię podajnik jedzenia dla szczura na #arduino i chyba najlepszym pomysłem w...

źródło: comment_1663793192DHARCSBCBTtUAp7BNz0g0K.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@severh: też spoko opcja, nie wiem jakie byłyby opory bo masz 5 komór z jedzeniem które trą o dno i mogą się o zahaczyć o okruchy, plus coś może utkwić w dziurze i zablokować całe koło, ale to ekstremalna sytuacja. Idealnie byłoby gdyby w całym kole było jedzenie i jeden obrót wydzielałby porcję i ją wysypywał, (coś jak link powyżej), ale nie wiem jak to działa
  • Odpowiedz
@jacku: myślę że jak zostawisz minimalną przestrzeń między łopatkami takiej obrotnicy to nie powinno się nic zapchać. Karma nie jest przecież ciężka. Możesz też np zrobić 6 komór, jedna pusta nad zrzutnią a potem się przestawiają o 1 i wysypują zawartość. Ba otwór może być nawet wielkości otworu albo "strefa zrzutu" mieć lejkowaty kształt.
Plus jet taki że "podłoga", "denko" (np nawet zakłądane na wcisk) oraz ściana dookoła to ma
  • Odpowiedz
@severh: dobra, rozważę to bo potencjał jest. Jeszcze moge ew. to moje poszerzyć żeby więcej wchodziło, zobaczę co bedzie łatwiej zrobić
  • Odpowiedz
@WojtekN47: nie może tak być, żarcie wleci w szczeliny między kołami albo zaklinuje to żółte jak kilka ziaren złapie krawędzią. Zrobiłem to moje koło i wstępnie działa choć wygląda jak g... ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz