Wpis z mikrobloga

Polecicie jakiś fajny szlak w Tatrach, taki dosyć lekki, bo chce nowe buty przetestować. I bez łańcuchów, tak, ze w śniegu z samymi rakami dam radę, bez czekana. Są takie w ogóle? I żeby nie było strachu iść samej. Coś na pierwsza, samotna wyprawę po prostu, dla osoby bez zimowego doświadczenia w Tatrach (w Beskidach zima chodziłam) ( ͡° ͜ʖ ͡°)

I tak, wiem, jest Google, można wyszukać, ale ja strasznie nie potrafię wyszukiwać tras ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#tatry #gory
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@rozowy_dzban: Tzn. Oczywiście, z tymi rakami i czekanem to od pokrywy zależy, ale wolałam to zaznaczyć, ze czekanu póki co nie mam, a raki są jakby co :) o super, pierwszy raz będę szła sama i wole coś z polecenia, bo jak ja to zaplanuje to skończę uwięziona jak Ci ludzie na Gerlachu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@rudyba: Tak ogólnie to jako purysta powinienem napisać że jak się zakłada raki, to też wyciąga się czekan - bo raki zakładasz żeby się nie poślizgnąć, a czekana używasz gdy jednak się poślizgniesz :) Więc przy zakładaniu raków zasadniczo powinno się wyciągać czekan.
Ale z prostych szlaków to sobie wejdź na Kasprowy od Kuźnic (jak jest śnieg to przed szczytem powinny się przydać) i zejdź do Murowańca.
  • Odpowiedz
  • 1
@Crock92: No o takie proste szlaki mi chodzi. Żeby tez się uczyć poruszać zima :) będę się zapisywać tez na kurs zimowy, ale to w przyszłym roku, a teraz chce pochodzić ale bez szaleństw. A ze zrobiłam duże zakupy teraz, to już na czekan nie starczyło ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@rudyba: Jeżeli to będzie Twój pierwszy wypad w Tatry zimą i to jeszcze sama to raczej trasy do 6-7h max bez liczenia przerw, coś łatwego, przykładowo
https://mapa-turystyczna.pl/route/3znqc
Pamietaj, że zimą dzień jest krótszy, więc też trzeba brać pod uwagę, że szybciej robi sie ciemno, poza tym całkiem inaczej idzie się zimą, niż latem, co pewnie wiesz chodząc po beskidach.
Co do czekanu to dla trasy, która podałem to raczej Ci
  • Odpowiedz
  • 1
@tofu2: Dzięki :) zapisałam sobie trasę. Postaram się w listopadzie kupić bo teraz wpadłam w taki zakupowy szał, ze mi ledwo na benzynę starczy żeby w te Tatry dojechać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Crock92: jeśli tylko jedna osoba zauważyła, że raki bez czekana (podobnie jak czekan bez raków) nie mają sensu w Tatrach, to znaczy, że inni nigdy ich nie używali ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@francoisinho: Nie zawsze czekan ma sens, wiem, że jak zakłada się raki to powinno wyciągnąć się czekan, ale jest wiele tras w tatrach (choćby ta podana przeze mnie), gdzie fajnie miec załozone
  • Odpowiedz