Wpis z mikrobloga

@EdonKetin: Jak dopiero odpaliłeś pierwszy raz w tym sezonie i zaczynasz grzać to możliwe że na początku pompa ci musiała dociągnąć do tej temperatury całą wodę w układzie oraz wylewkę i będzie pracowała z większą mocą. Obserwuj, jak zacznie spadać i potem brać mniej żeby tylko podtrzymywać temperaturę, po np. 0,2 kW to znaczy że jest OK.

Swoją drogą w połowie września, przy tych temperaturach na zewnątrz, w dobrze ocieplonym
  • Odpowiedz
@asiajasiabasia: Nie zobaczyłem, ze zostawiłem włączone grzenie podłogi a sterownik był włączony żeby wode użytkowa grzać. Spadło o 1 stopień od zadanej i się odpaliło, już zostawiłem żeby zobaczyć.
  • Odpowiedz
@EdonKetin: jak jest podłogówka to moim zdaniem nie ma żadnego sensu, za dużą bezwładność ma żeby tym sterować temperaturą w pomieszczeniu.

Jeśli chodzi o pompę to najbardziej korzystne jest żeby sprężarka miała jak najmniej załączeń i rozłączeń bo to wpływa na jej żywotność, a to najdroższy element pompy. Najlepiej jakby sobie pracowała non stop na niedużej mocy, równoważąc straty ciepła, ewentualnie jakieś dłuższe interwały, niż załączała się co chwilę i
  • Odpowiedz