Wpis z mikrobloga

@kamil150794: gdyby porównać poziom szczęścia bezdomnego seby, który całe dzieciństwo był bity, gwałcony i przypalany kiepami, i bogatego bananka z wielkiego miasta, to byłby on mniej-więcej taki sam, bo każdy jest święcie przekonany o tym, że doznał wielkiej krzywdy.
  • Odpowiedz
@Alky: nah, zakładając że byłby +/- taki sam (no tak średnio bym powiedział jak spojrzeć na to statystycznie, ale załóżmy taki konkretny przypadek), to głównie dlatego że właśnie seba jest przyzwyczajony psychicznie do tak niskiego poziomu życia, a bananek nie, jakby zamienić ich miejscami życiowymi (zachowując stan psychiki) to seba by się poczuł jak w raju a bananek jak w piekle
  • Odpowiedz
@Alky: no chyba właśnie o tym, stwierdziłeś że poziom szczęścia byłby +/- taki sam, no to mówię że może i by był ale byłoby to podyktowane czynnikami psychicznymi i zewnętrznymi

przecież właśnie o tym jest ten materiał, nie wiem co konkretnie miałeś na myśli ale właśnie takie kwestie są istotne w dyskursie na temat wpływu dzieciństwa itd na rozwój psychiki człowieka
  • Odpowiedz
ale byłoby to podyktowane czynnikami psychicznymi i zewnętrznymi

@Sinti: Dokładnie tak. Ludzie żyją fantazjami, że w innych okolicznościach byliby szczęśliwsi. Otóż nie jest to prawda, wystarczy obserwować sam tag #psychologia . Nie ma tu wielu wątków skrajnej traumy (jak w przykładzje o sebie), większość wpisów to raczej bardzo ogólny weltschmerz.
  • Odpowiedz
@kamil150794: Nie za bardzo (przynajmniej ja) jestem w stanie ocenić faktyczną wiedzę profesora bo jeśli ją ma to totalnie nie ma umiejętności jej przekazywania. Odrzuca mnie od słuchania go przez jego pretensjonalny, urażony ton. @harold97: @przecietniak01: @Sadomason: @srednibrat: chwalicie profesora, więc najwyraźniej rozumiecie o czym mówi. Napiszcie mi proszę co rozumiecie bo chciałbym zrozumieć coś więcej, słuchałem środkowe pół godziny tego filmu
  • Odpowiedz