Wpis z mikrobloga

Szybkie pytanie, jak zrobię sos grzybowy/pomidorowy itp., na cały tydzień. To czy w ten 6, 7 dzień będzie jeszcze zjadliwy? Wiadomo, trzymany w lodówce.
#gotujzwykopem
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SgtAlApone_: po zagotowaniu, ostygnięciu i od razu do lodówki, wytrzyma dwa dni, potem trzeba to powtórzyć jeśli ma wytrzymać kolejne dwa, piątego już lepiej nie ryzykować.
  • Odpowiedz
@SgtAlApone_: Mniej więcej 4,5 dni max.
Jak chcesz zrobić więcej to zrób przetwory. Sos grzybowy i pomidorowy posól i daj do czystych słoików. Potem te słoiki wrzuć na 30min. do piekarnika na 120 stopni i takie sosy możesz sobie trzymać nawet 3 miesiące na luzie. Po otwarciu w lodówce.
  • Odpowiedz
@arinkao: właśnie wolałbym oszczędzić sobie bawienia się w przetwory, tylko raz w sobotę zrobić więcej i trzymać w słoiku na cały tydzień. No trudno, co trzy dni będzie trzeba robić nowy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz