Wpis z mikrobloga

Mam kod w #python

....

win32crypt.CryptUnprotectData(...)

importuje:

import win32crypt

Jednak mam nastepujący błąd:

import win32crypt

ModuleNotFoundError: No module named 'win32crypt'

Więc chcę zainstalować:

pip install pypiwin32

Ale wyskakuje błąd:

Collecting pypiwin32

Using cached pypiwin32-223-py3-none-any.whl (1.7 kB)

ERROR: Could not find a version that satisfies the requirement pywin32>=223 (from pypiwin32) (from versions: none)

ERROR: No matching distribution found for pywin32>=223 (from pypiwin32)

A wszystko dzieje się na #linux

Ma ktoś pomysł jak z tym sobie poradzić?

Cały szkopuł w tym, że ta biblioteka nie jest wspierana dla wersji wyższej niż (wymyślam) 3.3, a ja mam 3.8.x
#programowanie #pytaniedoeksperta
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A wszystko dzieje się na #linux

@pyroxar: pierwszy wynik z google:

win32cryrpt is a part of the Windows Extensions for Python or pywin32. It is a wrapper around the Windows crypto API. It doesn't make sense to try and install it without pywin32 and if your install of that has failed then that is the problem you have to solve.
  • Odpowiedz
@pyroxar: i nie zainstalujesz

The pywin32 and pypiwin32 is "Python extensions for Microsoft Windows Provides access to much of the Win32 API, the ability to create and use COM objects, and the Pythonwin environment."

One supported OS is Microsoft Windows, because you can access the Win32 API only from Windows.
  • Odpowiedz
@pyroxar: aj waj:

The pywin32 and pypiwin32 is "Python extensions for Microsoft Windows Provides access to much of the Win32 API, the ability to create and use COM objects, and the Pythonwin environment."

One supported OS is Microsoft Windows, because you can access the Win32 API only from Windows.
  • Odpowiedz
@pyroxar: pomijając kwestie niezgodności systemowej, to chciałeś zainstalować paczkę pypiwin32 zamiast pywin32. Różnica jest taka, że to dwie różne paczki i miałeś szczęście, bo mogłeś ściągnąć jakieś gówno. O ile to nie jest trolling, to polecam uważać na takie sytuacje
  • Odpowiedz
@pyroxar: mogło tam siedzieć wszystko, a ostatnio nawet samo pypi informowało na górnej belce o nadużyciach i atakach z wykorzystaniem ich paczek. Także warto być czujnym

Ma pustą stronę w dokumentacji.

strona w dokumentacji kompletnie o niczym nie świadczy. Liczy się zawartość paczki
  • Odpowiedz