Wpis z mikrobloga

Jak długo należy robić LeetCode tak aby na rozmowach w miarę gładko przejść? Zacząłem dwa miesiące temu, tak zrobiłem może samodzielnie z 30 zadań i ciągle czuję że jestem słaby. Na niektóre zadania ( poziom medium) poświęcałem nieraz cały dzień, nie byłem w stanie wymyślić rozwiązania :s

#java #programowanie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bootcamp_java_developer: zamiast kombinować samemu cały dzień a i tak napisać słabe rozwiązanie lepiej przerobić 50 zadań zrobionych przez inne osoby. Analizuj kod najlepszych rozwiązań, zastanawiaj się dlaczego tak a nie inaczej. Na pewno więcej się nauczysz niż samemu kminić algorytm. Ja osobiście uważam, że te leetcody sprawdzają tylko i wyłącznie umiejętność rozwiązywania leetcodów
  • Odpowiedz
@mleko15: mnie martwi to że w Javie jest duży rozstrzał pytań, kiedyś mnie z Angulara pytali hehe. Ogólnie uczę się pod rozmowy algorytmów w Javie plus System Design. Frameworkow nie tykam bo to bez sensu.
  • Odpowiedz
@Ark00: za dużo już w Javie robię, w styczniu będzie 5 lat hehe. Szkoda tego by się teraz na Scrum Masterke przebranżowić choć kusi to uczucie że po Daily jak przepytał programistów mógłbym się p----------ć i uczucie zero-code w pracy. Może kiedyś.....
  • Odpowiedz
@bootcamp_java_developer: też szukam teraz pracy nowej, też prawie 5 lat doświadczenia i faktycznie rozstrzał pytań jest potężny... Od zadań algorytmicznych, przez suche pytania teoretyczne, multithreading, frameworki, web, security, jakieś edge case Javy... Trochę to zniechęca, ale zwykle ludzie sami są świadomi, że pytają o już o jakieś przypadki brzegowe.

Teraz np. jestem po 2,5 h rozmowie, w której odpowiadałem na pytania, refactorowałem, pisałem nową, prostą aplikację w Spring Boocie... A
  • Odpowiedz
@elozapiekanka: przeszedłem rozmowy na seniora, zostałem zaproszony na kolejny, opcjonalny etap na architekta, ale ostatecznie wybrałem inną firmę

o jakości pracy i środowiska w Revolucie krąży w internecie sporo "różnych" opinii, wolałem wybrać stabilniejszą opcję
  • Odpowiedz