Aktywne Wpisy
rodnekr +150
TheFlashes +284
Need for Speed Underground 2 obchodzi właśnie swoje 20 urodziny, a ty ile masz już lat? ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
#needforspeed #gry #grykomputerowe #komputery
#needforspeed #gry #grykomputerowe #komputery
Wrocław jest złym miejscem do życia.
Naturalnie ktoś zapyta "to po ch*J tu mieszkasz". No cóż, jestem na takim etapie życia, że chcę być blisko miejsc gdzie coś się dzieje, mieć gdzie przejechać się rowerem, żeby zobaczyć coś ciekawego, być blisko sklepów z ciekawymi produktami itd.
Natomiast jeśli chodzi o codzienne życie to jest ogromna lipa. Czytam te artykuły o tym, że realnie liczba ludności miasta może zbliżać się do miliona i jestem w stanie to uwierzyć, miasto jest ewidentnie przeludnione. Jako singiel można spokojnie sobie tu mieszkać ale nie wyobrażam sobie zakładać tutaj rodzinę i martwić się na każdym etapie życia, najpierw o żłobek/przedszkole, potem o szkołę dla dziecka itd. Dodatkowo korki z rana jak chcesz zawieźć gdzieś dziecko, przed tym praca zdalna nie uchroni.
Tak samo jakiekolwiek zakupy w normalnych godzinach to udręka a nie przyjemność, parkingi w galeriach zapełnione, wszędzie tłumy itd. W Polsce powiatowej albo w mniejszych miastach podjeżdzach sobie pod galerię bez problemu w weekend i robisz zakupy jak król, bez kolejek i tłumów.
#wroclaw
Ostatnie lata strasznie męczy mnie Wrocław.
@Murasame: a ludzie narzekają, jak kolejne galerie handlowe powstają xD
Komentarz usunięty przez autora
@gangolsena bo zamiast się rozwijać to miasto się zwija. Brak obwodnic, brak ogarniętej komunikacji miejskiej itd. My się cofamy w wielu kwestiach. Do tego jeszcze zaraz zobaczymy jak bardzo nie ma w tym mieście pomiędzy bo nabraliśmy kredytów.
@Murasame W Polsce powiatowej nie masz niestety
@Darth_Gohan: Właśnie rozwój jest bardzo chaotyczny. A dlatego, ze ludność napływa, to te chaotycznie budowanie bloki i tak znajdą nabywców i powstaną kolejne, tak samo chaotycznie
Nie ma pomyslu na rozwój miasta bo żaden polityk tego nie potrafi nawet pokazać.
My nie mamy załatwionych problemów z lat 80 czy 90, a próbujemy robić miasto dla miliona ludzi. Pomysły się wzajemnie wykluczają niestety albo wręcz szkodzą nawzajem.
Tak jak napisałem, ja wiem, że w obecnej sytuacji nie jest możliwe zbudowanie nowej dzielnicy ale jeśli pominiemy nieudolność miasta, to sama ta koncepcja nie jest czymś nieosiagalnym, zarówno pod względem trudności zaplanowania jak i finansowym.
To o czym piszę to bajki, no bo jak ja mam wymagać od nich czegoś takiego, skoro przerosło ich sensownie zaplanowanie i wybudowanie
Co śmieszne ta koncepcja jest na stole i pokazali ja aktywiści miejscy których szczerze nie lubię, ale przynajmniej mają jakiś pomysł na tereny dookoła Dworca Swiebodzkiego i jakby uciąć pewne głupoty jakiś sens by był. Tylko tutaj trzeba dodać że wtedy miasto powinno umieć ogarnąć te tereny
@Murasame: to wszystko masz w miastach powiatowych, a nawet więcej bo przykładowo przy małych miastach bardzo prężnie działają nadleśnictwa świetnie gospodarując tereny lasów pod rekreacje i nauke
@Wychwalany: to chyba tylko osoba nie mieszkająca nigdy w powiatowym mogła napisać.
W miastach 30-50k mieszkańców ~50km od Wrocławia życie zamiera o 21, w weekendy w porywach o 22. I do wyboru masz kino z 3 filmami, 5 restauracji, bo reszta to dno i markety.
* Jeśli
Popatrz sobie w jakim czasie 10 lat temu dojeżdżał tramwaj na kierunku Krzyki - Sky Tower. Był o dobre 6 minut szybszy tylko na tym odcinku bo dołożyli świateł, ITS-a i nie remontowali torów. Ja wiem, że niektóre rzeczy to mem i przesadzamy, ale naprawdę MPK nie idzie
@Wychwalany: nie muszę mieć niczego, ale jeżeli ktoś potrzebuje restauracji to w mieście powiatowym ma 3 pizzerie, kebab i jedną jakąś inną. Fajnie też czasem pójść do kina na jakąś nowość, żeby pogadać potem o filmie ze znajomymi. Przedstawianie miast powiatowych, jako takich, które zaspokoją potrzeby, jak duże miasto to żart. Tylko nie wyjeżdżaj, że koleje dolnośląskie