Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tos-1_buratino: akurat ta zima z przyczyn geopolitycznych najlepiej jakby była upalna, dwa razy Rosja miała szczęście do mroźnych zim - w 1812 i w 1941, więc choć tym razem niech nie ma. Ja wiem, że dla klimatu lepiej byłby śnieg, normalna zima itp, ale to może za rok ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Shrug: takie silne mrozy też nie są zbyt korzystne dla ukraińców bo zamarznięte pola to autostrady dla czołgów a tak rosjanie zostaną skanalizowaniu znów do głównych dróg jak w lutym i marcu
  • Odpowiedz
@Shrug: A tak właśnie miałam sprawdzać.
Średnia wieloletnia temperatura dla grudnia w Polsce to +0,2 stopnia.
W 2021 roku grudzień był wyjątkowo zimny, -0,8 stopnia poniżej wieloletniej średniej.
Poszło nam ok. 560 kWh na grzanie domu i CWU.
Było to ok. 50-100 kWh więcej (nie mam pod ręką), niż rok wcześniej, gdzie średnia wynosiła +1,9.
W tym roku w takim razie byłoby podobnie jak w grudniu 2020, czyli jakieś 450-500
  • Odpowiedz
@Shrug: Oczywiście.

Jeszcze chciałam uzupełnić moją wypowiedź tym, że wzór na zapotrzebowanie na ciepło (aby zrównoważyć straty) ma liniową zależność od różnicy temperatur wewnątrz i na zewnątrz. Zakładając że ludzie mają średnio +20 stopni Celsjusza domach, to różnica przy średniej temperaturze zewnętrznej 0 stopni a +2 stopnie to właśnie 10%. Można powiedzieć że w naszym klimacie każdy stopień odchylenia powyżej miesięcznej średniej to jakieś 5% zaoszczędzone na ogrzewaniu.

Tam na
  • Odpowiedz
@szynszyla2018: kogo ich xD ? chyba nas. Widzę, że uczniowie już się przyczepili punktu, że jak będzie za zimno w szkołach to zdalna nauka. Gorzej jak we własnym domu też będzie zimno. I rachunki kilkukrotnie większe niż teraz (i bez zimnej zimy będą wyższe) Przy takiej stale mroźnej zimie typu -10 ryzyko że Francja czy Niemcy pękną jest niemal pewne, a my pójdziemy z torbami, Rosja zamiast paść odbuduje się
  • Odpowiedz