Wpis z mikrobloga

Zaczynam z SQL i zastanawiam się czy korzystać z MySQL czy z Microsoft SQL Server. Różnice składniowe do zapamiętania są dosyć irytujące i frustrujące, ponadto nie mogę nigdzie znaleźć ustawienia opcji podpowiadania słów kluczowych wielką literą w MSSQLS, istnieje w ogóle coś takiego?

#sql #mysql #programowanie
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Armando103: nie ma to absolutnie żadnego znaczenia skoro zaczynasz

ponadto nie mogę nigdzie znaleźć ustawienia opcji podpowiadania słów kluczowych wielką literą w MSSQLS, istnieje w ogóle coś takiego?

ale gdzie?
  • Odpowiedz
@Armando103: Idź w MS SQL. Tego się używa w prawie każdej większej firmie. Podstawy składni na początku są podobne, ale im dalej w las tym zaczynasz korzystać z funkcji i procedur specyficznych dla MS SQL, które pozwalają pisać złożone zapytania szybciej i wydajniej.

No chyba że chcesz skończyć na poziomie SELECT, FROM, JOIN GROUP BY I HAVING. To nie ma znaczenia jaki silnik.
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek: w Microsoft SQL Service, przejrzałem wszystkie ustawienia i nigdzie nie ma włączania podpowiedzi, MySQL Workbench podpowiada składnie elegancko, a nie chce mi się każdego słowa wpisywać i sprawdzać czy nie ma żadnego błędu. Sprawdziłem jeszcze Azure i faktycznie bardzo wygodne narzędzie.
  • Odpowiedz