Aktywne Wpisy
O strajku kierowców zawodowych mówi się pokątnie i co się słyszy w trasie na radiu i parkingu to wszyscy za ale do tego nigdy nie dojdzie jakie jest wasze zdanie kierowców zawodowych? nie pajaców z piwnicy nie pytam o zdanie #zycietruckera #strajkierowcowzawodowych
Zorganizować się i zrobić strajk przez 7 dni
- Tak 44.1% (79)
- Nie 55.9% (100)
wojna +140
To jest John Kerry. John jest oficjalnym wysłannikiem klimatycznym USA. Latał swoim prywatnym odrzutowcem na wiele konferencji, prosząc o zaprzestanie używania samochodów.
Niedawno John zeznał pod przysięgą, że nigdy nie posiadał prywatnego odrzutowca. W konfrontacji z dowodami powiedział, że „to moja żona była właścicielem, nie ja” ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#heheszki #ciekawostki #klimat #globalneocieplenie
Niedawno John zeznał pod przysięgą, że nigdy nie posiadał prywatnego odrzutowca. W konfrontacji z dowodami powiedział, że „to moja żona była właścicielem, nie ja” ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#heheszki #ciekawostki #klimat #globalneocieplenie
Lej pan kielon panie Elon.
#spacex #kosmos #technologia
Przy okazji, bo pewnie kogoś zainteresuje co z Falconami Heavy – otóż
@texas-holdem: O niczym to nie świadczy. Pierwszy lot Falcona Heavy kupiono w 2012 roku, bo Musk przewidywał że w 2013 zacznie latać. W 2016 te kupione loty przeniesiono na inne rakiety a sam FH poleciał pierwszy raz w 2018 a pierwszy faktyczny komercyjny lot odbył się w 2019 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: No, na Falcony 9, których udźwig w toku rozwoju zwiększył się prawie do poziomu Heavy na pierwszej generacji boosterów (czyli tej pierwotnie kontraktowanej). Zakontraktowane na Heavy cargo zostało dla klientów wyniesione taniej, z użyciem F9.
Mało kto zdaje sobie sprawę, że pierwsze wersje F9 były
@texas-holdem: bardzo szybko przeszliśmy z "WOW" to czegoś co nie budzi zdziwienia. Ile to zajęło, 4-5 lat? A przecież to rewolucja, kolejną będzie BFR.
@texas-holdem: No dobra tylko że większość tego ładunku do ich własne satelity ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie trudno chwalić się że wysyłasz dużo rakiet, kiedy sam za nie płacisz.
@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: A co to ma do rzeczy? W sensie przedstawiasz jako minus, że SpaceX posiada obecnie na orbicie więcej aktywnych satelitów niż cała reszta świata razem wzięta?:D To może jak np. Rosja czy Chiny wynoszą "swoje własne satelity" to też to odejmijmy przy kalkulacji wyniesień? Ciekawe co zostanie wtedy:D Poza tym, rozumiesz, mam nadzieję, że kontrakty z podmiotami trzecimi mają
SpaceX wystawił parę miesięcy Starshipa nawet do przetargu na cube saty – ten przetarg wygrał ostatecznie... Electron:D
@texas-holdem: Nie no fajnie że się rozwijają ale chwalić trzeba z głową. Można ich chwalić np. ze są w stanie utrzymać bardzo wysoką kadencje startów i co chwila są w stanie wystrzelic rakietę a nie zbierać się kilka miesięcy na jeden start. Ale chwalenie że sprzedali dużo rakiet, kiedy sprzedali je samym sobie, jest trochę zabawne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: No ty pytam wyżej: czy jak Chiny, Rosja albo nawet NASA sprzedaje rakiety "samym sobie" to też ich nie powinniśmy uwzględniać w liczbie startów? Dlaczego?
@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: wsrod komercyjnie sprzedanych rakiet spacex ma prawie monopol. Ruscy odpadli z gry, Ariane zbiera jakies ochlapy a wszystkie Ariane 5 i tak dawno wyprzedane, amerykanskie Atlasy tez wyprzedane. Reszta rynku tu jakis plankton.
Tak ze konkuruja tylko z panstwowymi lotami, np. Chin. A porownujac sie do Chin, bez
https://florydziak.pl/uncategorized/pierwszy-klient-na-starship/