Wpis z mikrobloga

Zauważyłem u siebie w motocyklu mega dziwne zjawisko podświetlenia tablicy rejestracyjnej. Jakiś czas temu wstawiałem u siebie rejestrację plus nowe podświetlenie, lampke oczywiście wlutowałem w przewody od poprzedniej. Po uruchomieniu moto oświetla tablicę i jest super, ale gdy się jedzie to podświetlenie co sekundę gaśnie i się zapala xD. Lampka świeci się stale tylko gdy podczas jazdy wcisnę sprzęgło i będę się toczył lub gdy się po prostu zatrzymam. O co tu chodzi

#motocykle #elektronika
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@imthehighestintheroom: Powinno. Nie jestem elektronikiem, jak ktos sie zna to niech mnie poprawi, ale wydaje mi sie, ze powinienes zmierzyc miernikiem napiecie i natezenie na starej zarowce i na ledzie i podstawic to do wzoru z prawa ohma by wyliczyc roznice mocy i dobrac odpowiedni rezystor.
  • Odpowiedz
@imthehighestintheroom: zapewne obecne ledy są już uszkodzone.
Na postoju masz niskie napiecie w instalacji, jak jedziesz i masz wyższe obroty - to masz i też wyższe napięcie. Wyższe napięcie to znacznie wyższy pobór prądu przez ledy (które zapewne są na 12v policzone, a przy 14- już umierają termicznie), więc się przegrzewają i przerywają pracę, wtedy ostygną i załączają się - to nie jest żadne zabezpieczenie, to po prostu uszkodzenie czysto
  • Odpowiedz
  • 0
@imthehighestintheroom ja miałem podobną sytuację, poruszaj kierownica i zobacz czy gaśnie. U mnie przełamał się kabel odpowiadający za oświetlenie przy kierownicy (kabel w tym miejscu pracuje lewo prawo) po ilus tam latach po prostu stracił swoją żywotności i się naderwał, dlatego jak skręcałem kierownica w lewo to hasło podświetlanie tablicy xD
  • Odpowiedz