Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Wiecie coś może na temat zorganizowanej akcji kradzieży kont na FB?

W ciągu kilku ostatnich dni 2 znajomych straciło konto. Dziś niestety padło na mnie.

Temat jest dość podejrzany, jednocześnie jest włam na samo konto oraz pocztę pod niego podpięta, chwila moment i jest zmieniony mail do logowania oraz hasło. Problem jest taki, że pocztę udaje się odzyskać szybko - odzyskiwanie, zmiana hasła, 2fa i po problemie. A Facebook ma na to widać wywalone - systemy do odzyskiwania nie działają, wysyłają sprzeczne komunikaty, mail z kodem do resetu hasła raz przychodzi raz nie, jak już przyjdzie to i tak nie działa lub wyskakuje błąd, o zbyt dużej liczbie prób.

Trochę mnie to dziwi, że na takim portalu ktoś może dość łatwo ukraść konto, podszywać się, a samo cofnięcie tego jest niesamowicie problematyczne - potwierdza to masa komentarzy w internecie. W sumie mam gdzieś to konto, ale niech je chociaż usuną, żeby mi ktoś wiadomości po ludzi nie rozsyłał z moim pyskiem na profilowym. Nie twierdzę, że moje zabezpieczenia były idealne, ale nie było to hasło na 5 liter, a z komputerami nie mam do czynienia od wczoraj.

Zły jestem i nawet trochę bezsilny się czuję, brak pomysłu co dalej.

#facebook
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zwierzeta_sa_spoko: Ja odzyskalem konto na fb po ponad miesiacu od wyslania skanu dowodu... zmienili mi wszystkie adresy @ hasla itd... najlepiej zeby znajomi zglaszali profil jako skradziony... i uzywac opcji hm "nie mam dostepu do konta @"
  • Odpowiedz
@zwierzeta_sa_spoko: Ja tez nie wiem jak oni to robia bo mi sie tylko na fb wlamali. Ale od tej pory wszedzie 2 etapowe logowanie. Na necie jest pelno naciagaczy co niby odzyskuja niby konta:) Kiedys napisalem na grupie to mnie zasypalo wiadomosciami ze masakra
  • Odpowiedz