Aktywne Wpisy
Jaki był wasz ulubiony napój w dzieciństwie (nieważne czy przyrządzany w domu, czy kupny)?
#pytanie #dziecinstwo #kiedystobylo
#pytanie #dziecinstwo #kiedystobylo
cyberhero +1096
#nieruchomosci W nawiązania do badań, na które powołuje się ministerstwo rozwoju i technologii przygotowałem małą analizę.
Otóż wczoraj ministerstwo opublikowało wyniki badania dotyczącego programów mieszkaniowych, powołując się na nie jako na rzetelne źródło informacji. Jednak dokładniejsza analiza tego badania budzi poważne wątpliwości co do jego jakości i wiarygodności. Warto przyjrzeć się bliżej kilku kluczowym aspektom, które podważają wiarygodność tego badania.
Przede wszystkim, badanie zostało przeprowadzone przez firmę o nazwie "OGÓLNOPOLSKA GRUPA BADAWCZA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ". Okazuje się, że 90% udziałów w spółce należy do jednej osoby - Łukasza Pawłowskiego. Co więcej, kapitał zakładowy spółki wynosi zaledwie 5000 PLN, co jest minimalną kwotą wymaganą do założenia spółki z o.o. Dodatkowo, firma jest zarejestrowana w wirtualnym biurze w Warszawie. Te fakty rodzą uzasadnione pytania o rzeczywiste zaplecze i doświadczenie tej firmy w prowadzeniu rzetelnych badań na skalę ogólnopolską.
Jednak
Otóż wczoraj ministerstwo opublikowało wyniki badania dotyczącego programów mieszkaniowych, powołując się na nie jako na rzetelne źródło informacji. Jednak dokładniejsza analiza tego badania budzi poważne wątpliwości co do jego jakości i wiarygodności. Warto przyjrzeć się bliżej kilku kluczowym aspektom, które podważają wiarygodność tego badania.
Przede wszystkim, badanie zostało przeprowadzone przez firmę o nazwie "OGÓLNOPOLSKA GRUPA BADAWCZA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ". Okazuje się, że 90% udziałów w spółce należy do jednej osoby - Łukasza Pawłowskiego. Co więcej, kapitał zakładowy spółki wynosi zaledwie 5000 PLN, co jest minimalną kwotą wymaganą do założenia spółki z o.o. Dodatkowo, firma jest zarejestrowana w wirtualnym biurze w Warszawie. Te fakty rodzą uzasadnione pytania o rzeczywiste zaplecze i doświadczenie tej firmy w prowadzeniu rzetelnych badań na skalę ogólnopolską.
Jednak
czy brak aktywności fizycznej naprawdę aż tak wpływa na samopoczucie/brak energii ? Wiem, że generalnie sport przynosi korzyści, ale czy jego brak może być aż tak zamulający ? Nigdy nic nie ćwiczyłem, nie trenowałem. Nie mam nadwagi i jestem szczupły, ale coraz częściej jestem masakrycznie senny, nie mam na nic energii, jakikolwiek wysiłek przyprawia mnie o potrzebę położenia się/zapadnięcia się w fotel. Po pracy lub jakiejś cało (czy półdziennej) aktywności to już kaput, nie mam na nic siły. Przechodziłem niedawno po raz pierwszy covid (około 2 tyg intensywnie dosyć). Wyniki w normie. Dużo palę, sporo łapię infekcji. Wiem, że te czynniki to generalnie niezdrowo, ale pytam na zasadzie lustra: zauważył ktoś lepsze samopoczucie po rozpoczęciu jakichś ćwiczeń ? Nie chodzi mi nawet tyle o sylwetkę, co też by się przydało, ale o samopoczucie właśnie, jakiś codzienny napęd - jestem coraz bardziej zamulony, a brakuje mi jeszcze dwóch lat do trzydziestki. Od czego rozpocząć, mając tak wielkie zaległości, bóle stawów (zwyrodnienia, przewlekłe) i zerową kondycję w młodym wieku ? Próbowałem na przestrzeni kilkunastu lat parę razy zaczynać ale zmęczenie/bóle/brak jakichkolwiek efektów szybko mnie demotywował. Od czego zacząć, żeby jakkolwiek zacząć czuć, że żyję ? Myślę o czymś prostym w domu na początek albo na zewnątrz, bez nakładów finansowych (no i kompleksy motzno). Pytam poważnie
#zdrowie #niebieskiepaski #rozowepaski #sport #pytaniedoeksperta #pytanie #silownia
Potem coś prostego kilka minut dziennie na start + jakiś minimalny limit kroków 6-10k,
Wyzwanie pompek, przysiadów, 7 minutowy trening.
Błędne jest założenie, że masz jakieś efekty mieć szybko, tym bardziej duże oczekiwania.
Jak zrobisz dwa przysiady więcej to sukces.
Na początek możesz spróbować nawet spacerów, powiedzmy 20 minut rano przed pracą gdzieś pochodzić. Do tego w domu możesz porobić pompki, brzuszki, drążek.
@Holzlevsky: Wedlug mnie bardzo wpływa. Ostatnio troche się zasiedziałem. Teraz powrociłem do ruchu i widzę dużą różnice.
Na początek codziennie rób sobie spacery. Mozesz też wykonywac proste ćwiczenia w domu.
@Holzlevsky:
Patrz obrazek. Możesz też zamiast pompki z kolan schodzić niżej.
Zamiast przysiadów też jest sporo alternatywnych ćwiczeń. Google. Jak bardzo nie wiesz jak na start poszukaj rehabilitanta. Dobry instruktor sportowy + rehabilitant to byłby strzał w 10.
Nie mniej jak masz różne wady/ograniczenia to prędzej ktoś z wykształceniem ogarnie i poradzi. Ludzie wracają do pełni zdrowia po poważnych urazach przy odpowiednich zestawie ćwiczeń.
Nie próbuj zaczynać w domu bo nic z tego nie będzie, wciąż będziesz miał wymówki aby czegoś nie robić, brak sprzętu itp. Najważniejsze aby wyrobić nawyk chodzenia na siłownie, nie musisz tego kochać ale poczuć ze
Pamietam jak w wieku 16 lat zaczynalam robic Chodakowska - skalpel, jeden z łatwiejszych treningow. Potem do końca dnia mialam problemy zrobic cokolwiek, tak mnie wszystko bolalo i moglam tylko lezec. Teraz tez tak czasem jest jak pocisnę ciężki trening, ale moja tolerancja na trening jest wieksza niz dawniej.
Nie wiem od czego mozesz zacząć - ja zaczynałam od skalpela Chodakowskiej (znajdziesz na yt). To niby "babskie" cwiczenia, ale serio, dla facetów to tez bywa trudny trening. Najwazniejsze to skupic sie na technice, a nie szybkości, bo sobie mozesz rozwalic stawy. I taka sama zasada, jezeli czujesz ból (w stawach, bo bol miesni jest dobry) to pomijaj cwiczenie. Jezeli nie czujesz bólu miesni, znaczy ze najpewniej robisz cos zle.
Od siebie moge tez polecic np. Joge - jest spokojna i powolna i na 100% sie zmeczysz, ale tez ,fajnie pobudzisz
@Holzlevsky: to bardziej wina diety, być może jesz za dużo słodyczy czy węgli w stosunku do białek/tłuszczu (a często osoby niećwiczące jedzą mało białka) i masz skoki insuliny, napady senności
@DrGreen_2: bzdura, wystarczy robić cokolwiek. Siłownia to nie magiczny zamek. Rower, basen, bieganie, spacerowanie. Każda forma ruchu jest dobra
Nie mam również dobrej wiadomosci, bo lekiem na to jest ruch i dieta z niskim indeksem glikemicznym :D można
@DrGreen_2: no nie napisal że chce tony mięśni, a sylwetke można zmienić czymkolwiek, nawet spacerem + dietą schudniesz