Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 20
@fiziaa, @TaZa i platyna, czyli osoba stojąca za całkiem świeżą #afera na #wykop pisze, że ma plan udzielać seminariów czy też wykładów na temat #autyzm, #zespolaspergera w ramach akcji Nic o Nas Bez Nas. Więcej informacji jest dostępnych na stronie https://autisticadvocacy.org/2021/07/autism-research-nothing-about-us-without-us/.

Znając bohaterkę afery nie wiadomo oczywiście czy sami organizatorzy akcji wiedzą o jej planach, czy może raczej fiziaa zapyta o możliwość dołączenia i w razie odmowy udostępni jakieś screeny xDDD niemniej jednak podrzucam link - na wszelki wypadek.

Ja sama jestem zdiagnozowanym autystykiem. Zdaję siebie sprawę z tego, że dla wielu z wykopków ta afera może być pierwszym (świadomym) kontaktem z osobą autystyczną (lub rzekomo autystyczną) a w związku z tym będzie rzutować na odbiór autystów w przyszłości. I absolutnie nie zgadzam się z tym, że osoba tak manipulująca, paranoiczna, agresywna będzie rzutować na nasze środowisko. Jej zachowanie w niewielkim stopniu, o ile w ogóle, wynika z autyzmu.

Dlatego jeśli sami jesteście zdiagnozowani lub podejrzewacie u siebie autyzm, macie bliskich z autyzmem, albo po prostu leży wam na sercu ten temat, napiszcie proszę wiadomość do organizatorów akcji. Niech wiedzą że fiziaa nie jest reprezentantką osób z autyzmem.

#psychologia #psychiatria #fiziaa #fiziaacontent #taza #platyna
mala_rybka - @fiziaa, @TaZa i platyna, czyli osoba stojąca za całkiem świeżą #afera n...

źródło: comment_16595446589WlVbuFgh155hhiPzH5lRa.jpg

Pobierz
  • 56
@mala_rybka: Geny schizofrenii to geny autyzmu (korelacja długiej listy alleli, dlatego autyzm występuje rodzinnie, rodzaj obciążenia ryzykiem). Obie opcje występują razem, więc jeśli ma diagnozę schizo, to bardzo prawdopodobne, że ma spektrum autyzmu w miarę typowego. Co ciekawe Asperger jest skorelowany bardziej z depresją (efekt zaburzeń flory jelitowej i uszkodzeń neurologicznych).
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@CM711: btw prawdopodobnie NIE pracuje. To po pierwsze wynika z jej wpisów na stronie, a po drugie osoby o tym imieniu i nazwisku nie można znaleźć na liście pracowników UAM.

@lavinka: już nie diagnozuje się zespołu Aspergera, tylko spektrum autyzmu. Nie ma rozróżnienia. Jeśli chodzi o geny - nie wiem.
O aferze jako doświadczeniu obcej osoby pisało konto twitterowe Bi Przeciwko Światu. Dziś postanowiło ujawnić, że to jej sprawa, czyli Bi Przeciwko Światu = TaZa. Profil ten linkuje do patronite Platyny, więc mamy potwierdzenie TaZa = Platyna
@mala_rybka: czekaj, chcesz mi powiedzieć, że ta dawna mistrzyni afer @platyna, mloda dziewucha, studentka co to się kłóciła w internetach z jakimś profesorem z uczelni to jest ta sama co @fiziaa, której mąż zmarł na nowotwór, a sama jest już lekarzem na emeryturze?
Jeśli tak to ona jest jeszcze bardziej trzepnięta niż mi się wydawało xD
Ale ta na zdjęciu w ciemnych włosach co podlinkowałaś zupełnie nie wygląda jak
  • 1
@mala_rybka: ech, pamiętam ją i jej afery. Jakiś czas temu została powywala a z grup na fb dla autystykow na których jestem, obraziła już chyba wszystkich, założyła więc własną grupę na fb i tam prawi swoje mądrości. Czasem mignie mi jej jakiś komentarz pod jakimiś postami fundacji czy coś i zawsze jest to ton atakujący, agresywny. Ta kobieta zapewne ma autyzm ale na bank ma też jakieś zaburzenia osobowości, jakieś paranoidalno-psychotyczne
@chrominancja: Chodzi Ci o to zdjęcie z bloga? Tam jest jakaś Pani zupełnie nie mająca nic wspólnego z Platyną, to jakaś babka zajmująca się chyba osobami z niepełnosprawnością intelektualną. Wpis dotyczył wyroku TK i Platyna opisywała swój punkt widzenia.

@mala_rybka dziewczyna niby miała robić kilka lat temu doktorat, a teraz nagle nie ma nawet tytułu magistra, jest tylko informatykiem. Szybko na tym UAM degradują studentów ( ͡° ͜ʖ ͡