Wpis z mikrobloga

@agnis20: jak dla mnie wyciskarka do czosnku to bezsensowne urządzenie. Jak do pokrojenia jest mało czosnku to licząc razem z myciem wyciskarka zabierze więcej czasu niż nóż. Jak jest więcej czosnku to szybciej pójdzie malakserem. Do tego wyciskarka zawsze rozdrabnia czosnek tak samo, ani grubo ani zupełnie drobno. Natomiast nożem czy malakserem mamy zdecydowanie większą kontrolę.
@moll: Ale chodzi o to, żeby allinaza skuteczniej połączyła się z alliną, co powoduje że czosnek ma lepsze właściwości prozdrowotne.
No bo zależy nam na allicynie, czyli związku antybakteryjnym, antywirusowym i przeciwgrzybicznym, ale w czosnku allicyny jako takiej nie ma. Dopiero powstaje poprzez połączenie alliny z allinazą.
Ten proces trwa ok 10 minut i tyle należy odczekać przed wrzucaniem posiekanego czosnku na wysoką temperaturę.