Wpis z mikrobloga

@bialy100k: dziękuję bardzo. Z tego co patrzyłem to wg google ten konkretny mój spray nie może być mieszany z alko także abstynencja mnie chyba czeka. Lubiłem walnąć sobie browara w weekend czy nawet w tygodniu czasem... Co do długości brania muszę czekać aż moja doktorowa wróci z urlopu czyli czekają mnie 2tyg brania ;--;
  • Odpowiedz
@NathirMajster: Leki wziewne działają miejscowo, ale pewnie dostałeś też tabletki na reakcje alergiczne:

1. Czy te leki które dostałem biorę okresowo na czas pylenia (jestem alergikiem) czy to już na zawsze ?

jeżeli to uczulenie tylko na pyłki to na czas występowania reakcji alergicznej czyli pewnie na okres pylenia danej rośliny. Kup sobie tubę do inhalacji do tego wziewnego leku, najpopularniejsza jest ta: AeroChamber Plus Flow-Vu koszt od 60-70 zł,
  • Odpowiedz
@Pustulka: no na ulotce i google piszą że nie wolno bo to sterydoid, ale skoro tyle osób twierdzi że chill to super. Co do tego dmuchacza to na razie się wstrzymam - ten mój mam przyjmować 2 razy dziennie i jest on na tyle dziwny że chyba nie pasował.by do urządzenia które kolega podrzucił wyżej. Ale sprawdzę któregoś dnia w aptece tylko wezmę go ze sobą. Bardzo dziękuję za odpowiedź
  • Odpowiedz
Co do tego dmuchacza to na razie się wstrzymam - ten mój mam przyjmować 2 razy dziennie i jest on na tyle dziwny że chyba nie pasował

@NathirMajster: Dopiero teraz zauważyłem, że ci przepisany został proszek, nie gaz, do proszku tuba ci jest niepotrzebna. Moim zdaniem ten przepisany budezonid i formoterol, ale w gazie + tuba zamiast proszku to lepszy pomysł, bo więcej leku dostanie się do oskrzeli i płuc,
Pustulka - >Co do tego dmuchacza to na razie się wstrzymam - ten mój mam przyjmować 2...
  • Odpowiedz
@Pustulka: o kurde bardzo pomocny materiał ! Rano przyjmując pierwszą dawkę nie zrobiłem tego poprawnie i już była chrypka (mimo że przeplukalem gardło). Co do alergologa to muszę właśnie czekać bo ja nawet nie mam stwierdzonej żadnej alergii-ot zawsze w okresie wegetacji roślin dostaje strasznej alergii
  • Odpowiedz
Co do alergologa to muszę właśnie czekać bo ja nawet nie mam stwierdzonej żadnej alergii-ot zawsze w okresie wegetacji roślin dostaje strasznej alergii

@NathirMajster: Możesz sobie prywatnie zrobić testy z krwi wybierając panel alergiczny, który ma największą ilość pyłków roślin, to jest lepszy test niż ten skórny alergolog(nakłówa ci wielokrotnie skórę przedramion i daje małą kropelkę z alergenem potem pielęgniarka to ocenia rozmiar obrzęku centymetrem.)
  • Odpowiedz
@NathirMajster: Robią je w niektórych laboratoriach, część z nich tylko pobiera krew i wysyła próbki do innego miasta. Musisz zadzwonić lub się przejść i popytać, bo nie każde to oferuje, a i różnią się też cenami.
  • Odpowiedz
@NathirMajster:

Grupa nastolatków narażonych na wdychanie aerozolu z e-papierosów miała o 27 proc. wyższe ryzyko wystąpienia ataku astmy w porównaniu z chorymi, którzy nie wdychali biernie aerozolu

Jest też zwiększone ryzyko wystąpienia astmy i innych chorób płuc w przyszłości u osób dorosłych o około ~40%, ale nie mogę teraz tego znaleźć.
  • Odpowiedz
@Pieniek1991: kurcze trochę mnie uspokoiłes mireczku. Ja staram się zażywać więcej sportu teraz- to jakaś piłka, tu jakiś kosz i pokemony chodzę połapać także coś tam działam. Ja tylko z tym paleniem muszę jakoś walczyć :/
  • Odpowiedz