@Acesello: (#) (#) podstaw geografii nie znasz? słabo rozwinięte społeczeństwo płodzi dzieci bez pojęcia, nie wie z czym się wiąże przyjście na świat bachora.
@eQuuS: Tak to czemu w Afryce tak nie ma? Wiem, że też się tam, mnożą na potęgę, ale mnie interesuje dlaczego akurat chinole tak się rozmnożyli. Przecież nie mieli lepiej niż niejedna afrykańska rodzina do połowy XX wieku, a i w drugiej połowie XX wieku też nie mieli lekko. Więc dlaczego się tak mnogo rozmnażali? Wiem, że część społeczności mirków weźmie mnie za oszołoma. Jednak naprawdę interesuje mnie ta kwestia.
@eQuuS: Dobra przyznaję jestem nieco n------y. Jednak logika podpowiada mi, że to nie jest jedyne wytłumaczenie tego dlaczego jest ich tak dużo. Musi być coś co to spowodowało. Dodatkowo dlaczego dopiero usuwają dziewczynki na rzecz chłopców? Wcześniej im to nie przeszkadzało?
Żeby nie było nie mam nic do Chińczyków uważam ich za pracowity i zaradny naród. Chcę tylko wiedzieć jak osiągnęli swoją potęgę. A jak wiadomo osiągnęli ją przez rozród
@Acesello: (#) (#) weź poszukaj jakiejś książki do geografii, serio. Są inne czynniki ale mają mniejsze znaczenie i są zależne od lokalizacji. Co do aborcji: bo kobieta ma tam mniejsze prawa (chyba)? W sumie facet też ich nie ma.
@Acesello: Wpływ na to ma w zasadzie kilka czynników, u nich żeby na starość jakoś przeżyć to trzeba było zadbać o to mając sporo dzieci(brak dobrych systemów socjalnych itp), spore tereny pod uprawę żywności. Także historycznie zaczynali wcześniej niż Europa, choć wojen i głodów mieli również sporo.Do 2012 więcej ludzi mieszkało na wsiach co sprzyjało dzietności
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez moderatora
Żeby nie było nie mam nic do Chińczyków uważam ich za pracowity i zaradny naród. Chcę tylko wiedzieć jak osiągnęli swoją potęgę. A jak wiadomo osiągnęli ją przez rozród