Wpis z mikrobloga

Czy faceci są bardziej uczuciowi od kobiet? Bardziej oddani, zdolni do przeżywania miłości na głębszym poziomie? Z czego to wynika? Już tyle razy widziałem historie facetów, którzy po zerwaniu tracili grunt pod nogami, a byliby skłonni zrobić wszystko dla tej osoby wszystko; często tracili to bez zapowiedzi z dnia na dzień popadając tym samym w kompletne odmęty depresji. Czasem to się kończyło nawet samobójem (ostatnio przypadkowo trafiłem na polsko-francuskiego pisarza Piotra Rawicza, i na Wikipedii hasłem kończącym jego historię jest: "Popełnił samobójstwo w 1982 roku, po śmierci swojej żony. "; takie historie można mnożyć). Może sam po prostu jestem sfokusowany na historie męskie albo one się przebijają, ale również w różnych dziełach literackich tego nie brakuje, kiedy są one dedykowane czy poświęcone, inspirowane konkretnymi kobietami / związkami. Z drugiej strony niekoniecznie widzę taką tendencję. Skąd to wszystko? Zastanawia mnie geneza oddania faceta i podejścia kobiet, które w większości radzą sobie z tym bez większych problemów, nie dramatyzując tak jak mężczyźni.

#pytanie #zwiazki #przemyslenia #rozowepaski #niebieskiepaski #przegryw #filozofia
  • 12
@budep: jeśli Ci to jakoś pomoże, to gdy zmarł mój pradziadek, prababcia umarła miesiąc po nim dzień do dnia... Zdrowa kobieta, mogłaby jeszcze pożyć, ale bez niego nie miała już woli życia
@budep: Bo miłość jest stworzona przez mężczyzn i kreowana przez massmedia dla zarobku. Taki jest fakt xD. A to że jesteś zakochany to normalny napływ dopaminy do mózgu, co wyzwala przy okazji więcej hormonów. Natura stworzyła człowieka do reprodukcji, a nie do rozważań nad przemijającym czasem i radości z bycia z kimś w związku xD.
@RafiRK: yyyy, wiem, ale tutaj chodzi o aspekt psychologiczny. Wola życia w pewnym wieku odgrywa dość dużą rolę.

@moll
Dodał bym do tego "Zespół takotsubo" który też jest motywowany psychologicznie. Natomiast odnosząc się do pytania.

@budep Czy mężczyźni są bardziej emocjonalni od kobiet? Są INACZEJ emocjonalni. Kobiety przeżywają niektóre rzeczy mocniej, bardziej chaotycznie, intensywniej ale i krócej. Mózgi mężczyzn są bardziej analityczne co czasem wpędzą nas w pętlę rozpamiętywania - analizowania