Wpis z mikrobloga

@L3gion: Jeżeli chodzi o owncloud czy nextcloud to tylko next. Tylko next ma sensowne community i realny rozwój open source. Porównując do Seafile to oba rozwiązania są dobre - pytanie czy potrzebujesz klienta poza wersją web. Porównaj sobie klienta, wersję web. Sea ma synchronizację po LAN - jak masz dużo urządzeń to zdecydowanie jeden z ciekawszych dodatków. Next jest napisany w PHP - niby fajnie bo łatwo to wszędzie postawić
  • Odpowiedz
@L3gion: używałem kiedyś Nextcloud ale to bloat. Teraz mam po prostu sambe postawioną. Do tego wireguard, żeby mieć dostęp z zewnątrz i jest elegancko, wszystko działa. Do backupów i synchronizacji między urządzeniami.
  • Odpowiedz
@L3gion: Tak szczerze to tak jak ktoś wyżej pisze - problem z next/own jest taki że kiedyś były to proste aplikacje do zrobienia swojej "chmury" plików. Obecnie wszyscy idą w office w chmurze - jakieś rozmowy, czaty między użytkownikami, edytory, kalendarze. Pewnie i dużo ludzi z tego korzysta ale do prywatnych celów często wychodzi większość funkcji nie ma większego sensu dla ciebie pewnie dlatego wystraszyła cię ilość opcji.
  • Odpowiedz
@devones: Ale wiesz, że nie musisz wcale instalować tych dodatków do Nextcloud?

Ze swojej strony tylko dodam, że obok Nextcloud dobrze postawić np. prism, który będzie wyświetlać i katalogować zdjęcia z Nextcloud. Bo rozpoznawanie twarzy w NC jednak kuleje.
  • Odpowiedz
@kidzior: wiem że nie trzeba ale już sama baza idzie w taką stronę. Chodzi mi wyłącznie fakt w jaką stronę to idzie. Rozumiem że to projekt open source + komercyjny enterprise. Trudno wymagać żeby społeczność open source zrealizowała to co ja oczekuje.

Dobrym przykładem jest ten LAN sync pierwsze propozycje były w 2016 roku, od tego czasu zrobiono mnóstwo ale to pominięto. Bardzo dużo jest innych takich "potrzebnych" funkcjonalności z
  • Odpowiedz