Wpis z mikrobloga

Krążyły plotki, że Litwa pod naciskiem Niemiec i groźbą Rosjan zrobi pewne wyjątki w kwestii sankcji i tranzytu do Kalinigradu. W związku z tym:

Litwa rozszerzyła ograniczenia na tranzyt przez swoje terytorium do Kaliningradu - Dodatkowe towary zakazane od poniedziałku rano to beton, drewno, alkohol i chemikalia przemysłowe na bazie alkoholu - powiedział rzecznik litewskich służb celnych.

Rosja ostrzegła w piątek Litwę i Unię Europejską, że może przyjąć wobec nich "ostre środki", jeśli tranzyt niektórych towarów do i z Kaliningradu nie zostanie wznowiony "w ciągu najbliższych dni".

(...)

Europejscy urzędnicy, przy wsparciu Niemiec, szukali pod koniec czerwca kompromisu w celu rozwiązania sporu. Jednak źródła powiedziały Reutersowi, że Litwa, była republika radziecka, będąca niegdyś pod dominacją Rosji, ma poważne zastrzeżenia co do tego, czy uczynić coś, co mogłoby być postrzegane jako ustępstwo wobec Moskwy.

https://www.reuters.com/world/europe/lithuania-expands-restrictions-kaliningrad-trade-2022-07-11/

==============================
#rosja #wojna #ukraina #aryoconcent #donbaswar #litwa #niemcy #ue
Pobierz Aryo - Krążyły plotki, że Litwa pod naciskiem Niemiec i groźbą Rosjan zrobi pewne wyj...
źródło: comment_1657526022DPBTA5fPv345FOeuug0mGv.jpg
  • 97
nie zapominajmy, że piss już położył swoje złodziejskie rączki na tym i sprawił, że jest to dużo mniej opłacalne

@bylem_zielonko: Tutaj trochę tak a trochę nie.

Na dobrą sprawę musieli zacząć kombinować, aby ominąć problem który istnieje w Polsce już od dawna, a z którym nikt nic nie robi: Gówniana infrastruktura przesyłowa.

Po prostu sieć nie jest w stanie zapewnić dostatecznego funkcjonowania dla mikroinstalacji i potrzebuje wymiany. A więc nasz genialny
Jak pięknie wychodzi, że niemiaszki to miękka faja. Dali się zapędzić ruskim w róg i teraz płączą w kącie xD

@krissrusz: wolałbyś żeby byli kozakami jak 80 lat temu? ^^
@lordziok: jak zużyjesz swój darmowy to nie musisz kupować z sieci i jesteś 1,25 zł do przodu. Do sieci sprzedajesz też po średniej cenie z ostatniego miesiąca, a te są wysokie. Rok temu były ponad 2,5 x niższe.

Teraz jak gospodarstwa domowego mają cenę 65 groszy to dochodzi do paradoksu że za energię sprzedaną do sieci możesz dostać więcej, niż cena po jakiej ja kupujesz.

Edit szczegóły tutaj
https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/108307/od-jutra-ruszaja-rozliczenia-w-systemie-netbillingu
@Mathouse88: elektrownie atomowe, OZE - fotowoltaika, farmy wiatrowe na lądzie i morzu, biogaz, elektrownie szczytowo pompowe - to tak na szybko

Oprócz tego poprawa efektywności energetycznej czyli oszczędzanie prądu przez wymianę urządzeń na bardziej energooszczędne, zmniejszenie zapotrzebowania itp.
@Aryo: byłem 3 dni w Kłajpedzie. W porcie był rozładowywany statek z transportem pojazdów wojskowych, nie wiem dokładnie jakich ale statek wielki. Na koncercie jazz Kłajpeda była orkiestra NATO w której grał Ukraiński żołnierz. Na scenę wyszła jakaś babka żołnierka z pułku Azov wymienili do flagami z jakimś tam szefem tej orkiestry czy innym wysoko postawionym wojskowym. Ale najlepsze jak w czwartek wieczorem dwa f18 urządziły sobie wyprawę wybrzeżem nad tym
@Pannoramix: dokładnie takie samo miałem wrażenie. Teraz jestem "na" Łotwie I tu jest tego dużo mniej. Bo i Rosjan dużo więcej. Siedzę w Liepaja obok była ogromna Ruska baza wojskowa więc pewnie dlatego. Za trzy dni Estonia, zobaczę jaki nich.