Aktywne Wpisy

gobi12 +361
W weekend chwaliłem się zbiorami i zapowiadałem małe #rozdajo pakietu różnych odmian papryczek chili.
Więc jest. W losowaniu można wygrać taki pakiet jak na zdjęciu. W środku jest kilkanaście odmian papryczek i każdej odmiany są 2-4 sztuki.
Losowanie spośród plusujących ten wpis. Wysyłka paczkomatem na mój koszt.
--
Więc jest. W losowaniu można wygrać taki pakiet jak na zdjęciu. W środku jest kilkanaście odmian papryczek i każdej odmiany są 2-4 sztuki.
Losowanie spośród plusujących ten wpis. Wysyłka paczkomatem na mój koszt.
--
źródło: temp_file3117948580682261444
Pobierz
czerwonykomuch +10
Uwaga, dowód anegdotyczny, ale demografia w Polsce naprawdę zaczyna mnie przerażać.
Mam 27 lat, większość znajomych w podobnym wieku i - poza jedną parą - NIKT NIE MA DZIECI. Albo mówią kategorycznie nie i nigdy, albo ewentualnie „no za parę lat pomyślimy”. Ta, za parę lat to będziemy 30+, czyli w wieku już bardzo późnym na rodzenie. Biologicznie dzieci powinno się rodzić około dwudziestki, wtedy poród i połóg dla kobiety są najprostsze,
Mam 27 lat, większość znajomych w podobnym wieku i - poza jedną parą - NIKT NIE MA DZIECI. Albo mówią kategorycznie nie i nigdy, albo ewentualnie „no za parę lat pomyślimy”. Ta, za parę lat to będziemy 30+, czyli w wieku już bardzo późnym na rodzenie. Biologicznie dzieci powinno się rodzić około dwudziestki, wtedy poród i połóg dla kobiety są najprostsze,

pytanko do osób pracujących przy kredytach hipotecznych.
Mianowicie, chce kupić dom, niestety brakuje mi ok. 200 000 złotych (całkowity koszt domu to 650 000) więc załóżmy, że mam 450 000 wkładu własnego.
Pracuje na działalności gospodarczej (od 2 listopada) z przychodem netto ok. 14-15,5 tys. miesięcznie rozliczając się na zasadach podatku liniowego.
Przed działalnością zarabiałem ok. 120 tysięcy złotych brutto na podstawie UOP przez ok. 3 lata.
Wcześniej nieco mniej w granicach 85 tysięcy złotych brutto rocznie.
Niestety kiedyś spóźniłem się ze spłatą raty i mój scoring na BIK to 73 pkt na 100.
Aktualnie nie mam żadnych otwartych zobowiązań (kredyty itp).
Jak oceniacie możliwość dostania kredytu z takim wynikiem? Czy miał ktoś kiedyś nieco podobny przypadek?
Kredyt chciałbym uzyskać na 15 lat spłacając go nieco wcześniej np. po 5-7 latach.
#kredythipoteczny
@bil0nekcs: Czy działalność gospodarcza jest kontynuacją umowy o pracę? Ile wynoszą koszty uzyskania przychodu?
Jak dawno spóźniłeś się z płatnością raty? Ile trwało opóźnienie i jaka była wysokości raty?
1) Nie, jest to praca dla innego klienta.
2) Max do 30 dni. Pewnie koło 3-4 tygodni, wysokość raty to 250 zł.
@bil0nekcs: Czy to umowa o pracę i DG to ta sama branża?
Ile wynoszą koszty uzyskania przychodu?
1) Tak, branża ta sama.
2) Generalnie stałych kosztów brak, tylko jakies okresowe. Więc wychodzi "na czysto" 14-15,5k netto do ręki. Oczywiście w zależności od miesiąca.
Czy do kredytu planujesz przystąpić samodzielnie?
1) Spóźnienie miało miejsce około 5 lat temu.
2) To jest dobre pytanie, mam dziewczynę, która nie pracuje aktualnie.
Czy poradziłbyś dołączenie kogoś do tego kredytu?
Co do PIT-u za rok 2021 dlaczego miałby być słaby?
Przychód brutto na nim z UoP to 113 000 plus ok. 30 tysięcy "na czysto" z działalności gospodarczej.
Czyli szanse na kredyt są ale niewielkie? Dobrze zrozumiałem?:)
@bil0nekcs: Dochód u umowy o pracę nie ma znaczenia, gdyż nie jest ona kontynuowana.
Pytanie czy nie warto kogoś z UoP dopiąć do takiego kredytu? Np. jednego z rodziców?
Czy to wtedy nie zmniejszy zdolności?
@bil0nekcs: Na ten moment nie jest to niezbędne, ale można to rozważyć w sytuacji, gdyby samodzielnie nie udało się uzyskać finansowania.
@bil0nekcs: To zależy głównie od ich wieku. Każdy bank ma ograniczony maksymalny wiek kredytobiorcy w chwili spłaty zobowiązania.