Wpis z mikrobloga

Cześć,

pytanko do osób pracujących przy kredytach hipotecznych.
Mianowicie, chce kupić dom, niestety brakuje mi ok. 200 000 złotych (całkowity koszt domu to 650 000) więc załóżmy, że mam 450 000 wkładu własnego.

Pracuje na działalności gospodarczej (od 2 listopada) z przychodem netto ok. 14-15,5 tys. miesięcznie rozliczając się na zasadach podatku liniowego.

Przed działalnością zarabiałem ok. 120 tysięcy złotych brutto na podstawie UOP przez ok. 3 lata.
Wcześniej nieco mniej w granicach 85 tysięcy złotych brutto rocznie.

Niestety kiedyś spóźniłem się ze spłatą raty i mój scoring na BIK to 73 pkt na 100.

Aktualnie nie mam żadnych otwartych zobowiązań (kredyty itp).

Jak oceniacie możliwość dostania kredytu z takim wynikiem? Czy miał ktoś kiedyś nieco podobny przypadek?

Kredyt chciałbym uzyskać na 15 lat spłacając go nieco wcześniej np. po 5-7 latach.

#kredythipoteczny
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pracuje na działalności gospodarczej (od 2 listopada) z przychodem netto ok. 14-15,5 tys. miesięcznie rozliczając się na zasadach podatku liniowego.

@bil0nekcs: Czy działalność gospodarcza jest kontynuacją umowy o pracę? Ile wynoszą koszty uzyskania przychodu?

Jak dawno spóźniłeś się z płatnością raty? Ile trwało opóźnienie i jaka była wysokości raty?
  • Odpowiedz
@marcpol:

1) Tak, branża ta sama.

2) Generalnie stałych kosztów brak, tylko jakies okresowe. Więc wychodzi "na czysto" 14-15,5k netto do ręki. Oczywiście w zależności od miesiąca.
  • Odpowiedz
@marcpol:

1) Spóźnienie miało miejsce około 5 lat temu.

2) To jest dobre pytanie, mam dziewczynę, która nie pracuje aktualnie.
Czy poradziłbyś dołączenie kogoś do tego kredytu?
  • Odpowiedz
Pierwszą kwestią jest akceptacja Twojego dochodu, minimalny okres prowadzenia działalności jaki jest obecnie wymagany w dużej części banków to co najmniej 24 miesiące. Niektóre banki akceptują 12 miesięcy. W wybranych przypadkach, na przykład gdy działalność gospodarcza jest kontynuacją umowy o pracę, a nawet pracą w tej samej branży istnieje możliwość skrócenia wymaganego okresu prowadzenia działalności. Minimalny okres prowadzenia DG w takich przypadkach to nawet 3 miesiące. Jest to możliwe tylko w kilku
  • Odpowiedz
@marcpol: Dzięki Marcpol.

Co do PIT-u za rok 2021 dlaczego miałby być słaby?

Przychód brutto na nim z UoP to 113 000 plus ok. 30 tysięcy "na czysto" z działalności gospodarczej.

Czyli szanse na kredyt są ale niewielkie? Dobrze zrozumiałem?:)
  • Odpowiedz
Przychód brutto na nim z UoP to 113 000 plus ok. 30 tysięcy "na czysto" z działalności gospodarczej.

@bil0nekcs: Dochód u umowy o pracę nie ma znaczenia, gdyż nie jest ona kontynuowana.

Czyli szanse na kredyt są ale niewielkie? Dobrze
  • Odpowiedz
Pytanie czy nie warto kogoś z UoP dopiąć do takiego kredytu? Np. jednego z rodziców?

@bil0nekcs: Na ten moment nie jest to niezbędne, ale można to rozważyć w sytuacji, gdyby samodzielnie nie udało się uzyskać finansowania.

Czy to wtedy nie zmniejszy zdolności?

@bil0nekcs: To zależy głównie od ich wieku. Każdy bank ma ograniczony maksymalny wiek kredytobiorcy w chwili spłaty zobowiązania.
  • Odpowiedz