Jakie dodatkowe prace / obowiązki dochodzą gdy mieszka się w domu ? (Ja całe życie w mieszkanianiu) Jakie są ukryte minusy mieszkania w domu? Z tego co wiem: -koszenie trawy -odśnieżanie podjazdu w zime -naprawy dachu / rynien ...
@rador314: wszystko jest kwestią tego jak chcesz żeby twoje otoczenie wygladalo. Dachu nie bedziesz naprawial czesto, baa mozliwe ze nie zrobisz tego przez cale swoje zycie.
@rador314: -podlewanie trawy/roślin jeśli nie masz automatów -ogarnianie ogrzewania, jeśli masz piec na węgiel/pellet -pilnowanie wywózki śmieci
Trochę pracy dodatkowej jest, ale do ogarnięcia. Z tego co napisałeś, to do ewentualnych problemów z dachem wzywasz fachowca, a rynny to raz na jakiś czas przeczyścić z liści. Odśnieżania też nie masz jakoś często, ostatnie zimy zresztą są słabośnieżne.
@rador314 malowanie elewacji, konserwacja podbitki dachu (jeśli drewniana), malowanie płotu, sprzątanie miejskiego chodnika przed posesją, grabienie liści z cudzych drzew jeśli nie masz własnych w ogr lub grabienie liści z własnych drzew, walka z kretami, usuwanie gniazd os i szerszeni, uprawianie ogrodu, przycinanie krzewów i drzew
Podatek, odśnieżanie, koszenie, podlewanie, praca jako kustosz w graciarni(bo kaszojady mają wtedy więcej sprzętów), okresowa konserwacja(rynny, czyszczaki odpływu, elemtny drewniane), jeśli masz przydomowa oczyszczalnie to ciągle jej dogladasz czy działa, pielenie w ogródku, zamiatanie betonozy wokoło domu, obserwacja i wkurzanie się na pęknięcia na suficie bo nowy dom pracuje, dbanie o krany, mycie okien i rolet zew. Zawsze ale to zawsze jest coś do zrobienia!
@rador314: to zależy dom możesz zrobić tak że nic nie będziesz musiał robić w nowym domu nic nie trzeba naprawiać i malować przecież a całe podwórko możesz wybrukować kostka i nie posiadać trawy. Dom ma tą zaletę że możesz dostosować go do siebie. Chcesz ogród rób go ale niej na uwadze że będzie tam praca. Ludzie też wspominają o naprawach, w nowym domu nie masz nic do naprawy płot malujesz
@rador314: - trawę kosisz raz na 2-3 tygodnie i spokój - do podlewania ogarniasz zraszacze - w ostatnich czterech zimach odśnieżałem może kilka razy - naprawa dachu czy czegoś to może w starych truchłach, w nowej chałupie masz spokój na X lat jeśli nic nie jest skopane - pięć na gaz, raz w roku przyjdzie fachowiec na przegląd Reszta roboty to "chcę mieć ładnie w ogródku", jak ktoś nie lubi
@macan a w spoldzielniach to nie ma napraw? Za to co w mieszkaniu to płacisz i tak samemu (nawet czasem wiecej, bo nie mozesz naprawic sam bo nie masz kluczy do głównego zaworu albo rozdzielni wiec musisz wolac spoldzielniowego 'fachowca', a napraw lezacych w zakresie spółdzielni nie mozesz sie doczekać ani doprosic. Nigdy bym nie wrocil do mieszkania gdziekolwiek indziej poza domkiem jednorodzinnym.
Z tego co wiem:
-koszenie trawy
-odśnieżanie podjazdu w zime
-naprawy dachu / rynien
...
#budownictwo
#dom
Dom do dużo więcej pracy niż mieszkanie.
Trzeba segregować śmieci bo sprawdzają kosze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-podlewanie trawy/roślin jeśli nie masz automatów
-ogarnianie ogrzewania, jeśli masz piec na węgiel/pellet
-pilnowanie wywózki śmieci
Trochę pracy dodatkowej jest, ale do ogarnięcia. Z tego co napisałeś, to do ewentualnych problemów z dachem wzywasz fachowca, a rynny to raz na jakiś czas przeczyścić z liści. Odśnieżania też nie masz jakoś często, ostatnie zimy zresztą są słabośnieżne.
Zawsze ale to zawsze jest coś do zrobienia!
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez autora
Hemoglobina na pewno.
Chemia. Proszki.
Mistyfikacja...
- trawę kosisz raz na 2-3 tygodnie i spokój
- do podlewania ogarniasz zraszacze
- w ostatnich czterech zimach odśnieżałem może kilka razy
- naprawa dachu czy czegoś to może w starych truchłach, w nowej chałupie masz spokój na X lat jeśli nic nie jest skopane
- pięć na gaz, raz w roku przyjdzie fachowiec na przegląd
Reszta roboty to "chcę mieć ładnie w ogródku", jak ktoś nie lubi
Zapewnienie sobie opalu na zime
Palenie w piecu w zime, a w lato na ciepla wode ( chyba ze masz solary)
Skoro Twój dom to żona non stop ciśnie o remont, nowe to i tamto
Studnia bez dna
Jak Simsy na kodach
Nigdy bym nie wrocil do mieszkania gdziekolwiek indziej poza domkiem jednorodzinnym.