Wpis z mikrobloga

@RedveKoronny: imo to Wikipedia anglojęzyczna i Stanford encyklopedia od philosophy po prostu. Tam masz dość szczegółowe streszczenie poglądów. Poszczególne zagadnienia można szukać po polsku i pewnie się znajdzie jakieś artykuły naukowe w tym temacie, zwłaszcza z takiego starego dziada jak Kartezjusz.
  • Odpowiedz
@RedveKoronny: To znaczy tam masz dość dokładne streszczenie (może za bardzo). Notatki z zajęć są o tyle lepsze, że skupiają się dokładnie na tym co było na zajęciach, więc teoretycznie najlepiej jest się z tego uczyć. Nie wiem jak bardzo cisną wykładowcy u ciebie, skoro to pewnie jakiś poboczny przedmiot, ale jeśli nie bardzo, to potyczałbym wikipedię i szczegółowo się nauczył z notatek i tyle.
  • Odpowiedz
@OktawianAugust: w notatkach jest tyle co kot napłakał na te tematy. Wspomnienie na 3 linijki i tyle ( ͡° ʖ̯ ͡°) Dalej szukam gdzie jest cokolwiek o teorii bytów Arystotelesa.
To co dałem w linku, to zbiór z wikipedii, i paru filmów z youtube które mają uczyć do matury z filozofii. Dasz radę na to rzucić okiem proszę?
  • Odpowiedz
@RedveKoronny: Czytałem. To co dałeś jest spoko, chociaż cała filozofia Kartezjusza to nie jest, myślę, że powinno wystarczyć. Jedyne czego mi brakuje to Res extensa i res cogitans (chodzi stricte o nazwy, bo opis masz), no i mechanicyzmu Kartezjusza i może jeszcze o roli Boga w tym całym systemie.
  • Odpowiedz