Wpis z mikrobloga

Młoda się zapytała, dlaczego chmury podczas zachodu słońca są czerwone. Zrobiliśmy eksperyment.

Wziąłem słoik, nalałem wody, włączyłem latarkę i postawiłem coś białego, a następnie zacząłem kropić mlekiem i mieszając obserwowaliśmy jak zmienia się światło przechodzące na kartce postawionej za słoikiem. Faktycznie osiągnęliśmy pomarańczowe światło przechodzące.

Potem wyjaśniłem, że w powietrzu jest kurz, który zmienia światło podobnie jak mleko dolane do wody.

Jeszcze dwa lata i będzie ogarniała model Reighleya rozpraszania światła.
#rodzicielstwo #fizyka
  • 99
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PokemonowyRambo: Ja z kolei mam córkę, 5 lat, którą staram się trzymać dość twardo. Uczę ją po prostu, by za każdym razem jak tylko coś jej jest nie tak, to żeby nie płakała, tylko starała się ból przezwyciężyć i zachować spokój. Pewnego razu, jesienią, wracałem z nią z zakupów. Moja córka, jako pomocnica tatusia, niosła dwie małe torebki w obydwu rączkach. Po wejściu na klatkę schodową trzeba było przejść po
  • Odpowiedz
  • 104
@Bejro nie, to jest błędne. Bo pokazałeś to w taki sposób jakby na wieczór skład powietrza się zmieniał, a to nieprawda, bo po prostu przechodzi przez większą jego ilość.

Model ma być uproszczeniem, a nie dawać błędne wnioski.

W domowych warunkach można by po prostu wziąć prostokątny pojemnik i raz poświecić z jednej strony (tam gdzie mniej wody) a raz z drugiej (tam gdzie więcej wody).
  • Odpowiedz
@mk321: Ale słońce zawsze przez to wydaje się lekko żółte, ale faktycznie kwestią jest to, że im większa/gęstsza warstwa atomów do pokonania tym większe odchylenie w stronę czerwieni.
  • Odpowiedz
@PokemonowyRambo: ziomek, jaki kurz? Słońce przy zachodzie na plaży też jest czerwone, bo kurz? A jaką masz teorie na to, że niebo jest niebieskie? Dawno nie miałem tak ambiwalentnych uczyć po przeczytaniu posta. Super tata jesteś i w ogóle, ale glupio dziecku kit wciskać.
  • Odpowiedz
@Bejro no to właśnie o tym mówię. Im więcej powietrza tym kolor bardziej się przesuwa.

Niby możesz mówić że to, że im więcej atomów tym kolor bardziej się przesuwa. Ale to jest jedynie ogólne prawo fizyczne a nie wytłumaczenie zjawiska. Tutaj kolor się przesuwa, bo jest więcej powietrza (a nie zmienia się jego skład). Inna przyczyna - inny wniosek.

Spytaj się, niech ci jutro sama wytłumaczy własnymi słowami (niech odpowie na
  • Odpowiedz