Aktywne Wpisy
Cinoski +182
Po 7 godzinach czekania na sorze przyjęli do szpitala mamę różowej po zawale ze znaczną niepełnosprawnością.
Przestaje mnie dziwić popularność znachorów.
Przestaje mnie dziwić popularność znachorów.
TeselACC +257
Dopiero dzisiaj dowiedziałem się że #pdk nie znaczy padaka tylko pozdro dla kumatych. Używałem tego źle przez lata. Wychodzi na to że ewidentnie nie jestem kumaty. Ale za to wiele wiadomości nagle nabralo sensu
#pdk #wstydliwewyznania #lepiejpoznonizwcale
#pdk #wstydliwewyznania #lepiejpoznonizwcale
Nie widzisz w swoim założeniu błędu logicznego?
Żaden nienarodzony byt nie powiedział ze nie chciał sie rodzić
Nie możesz zakładać że nicość ma świadomość która może podejmować decyzję. To jak byś powiedział że żaden kamień nie chce być człowiekiem... trudno żeby kamień chciał i mógł być człowiekiem... Nie ma osobowości aby podejmować taką decyzję. Jak powstanie maszyna do ożywiania kamieni to zapewne byś krzyczał że stop ożywiania kamieni...
Przez to, że przerzucam się między kilkoma językami dziwnie to zabrzmiało.
Żaden byt nie prosi się, by powstał, a wiele bytów, które powstały wolałoby się nie urodzić. *
Zbędne tworzenie nowych potrzeb, jeśli uważasz, że w nicości istnieją byty, które proszą się, by się tu znalazły to już podchodzi to pod religie i jeśli tak uważasz, to powinieneś
Mógłbyś podać jakiekolwiek źródło informacji, że takich bytów jest "wiele"? Na świecie jest około 7,9 mld ludzi, masz jakiekolwiek żródła mówiące o tym, że takich osób jest chociaż 10 000?
800,000 osób rocznie popełnia samobójstwo myślisz że większość z nich nie wolałoby się nie urodzić i nie musieć podejmować takich drastycznych środków? Drastycznych, gdyż jak wiemy nie ma
Czyli nie masz żadnych badań albo nie zrozumiałeś tego co napisałeś. Nie pytam o wyznawców antynatalizmu ani o samobojców. Pytam o liczbę ludzi, którzy woleliby się nie urodzić, czyli o takich o których napisałeś we wpisie. Wyznawca antynatalizmu nie musi żałować że się urodził, dokładnie tak samo jak samobójcy. Już pomijając fakt, że na społecznościach antynatalistycznych nie siedzą sami antynataliści, a grupę samobójców w dużej części stanowią osoby chore psychicznie. Wkładanie
@garrincha94: Już jeden taki byt wystarczy, żeby zaorać natalizm. Brak bytów proszących o narodziny oznacza, że wszystkie narodzone byty zostały narodzone zbędnie, więc logicznym jest, że negatywna konsekwencja w postaci chociaż jednej istoty czującej się tak, jakby lepiej było nie zaistnieć, jest decydująca o uznaniu
Twoje myślenie nie ma nic wspólnego z logiką, a jedynie z ignorancją.
To, że istota siłą rzeczy kontynuuje życie, nie oznacza, że odczuwa i wyraża chęć bycia żywą. Z kolei brak chęci bycia żywą nie musi oznaczać obecności chęci śmierci. Ponadto, chęć tego, by umrzeć, nawet nie jest jeszcze jednoznaczna
Ogolnie ta śmieszna filozofia bazuje na dosc nietrafnyn argumencie, ze stan braku cierpienia jest lepszy od jego istnienia. To dosc zerojedynkowe podejście biorac pod
ta, bo ryzykowanie i granie w ruletkę czyimś życiem to szczyt odwagi xD
Nie ma żadnego dobra do wygrania, odklejeńcu. To, że stworzysz potrzeby i może co najwyżej część z nich zostanie zaspokojona, nie ma nic wspólnego z dobrem.
To sobie ryzykuj swoim losem, skoro ci się podoba,
Bledem bylo twoje zaistnienie i tobie podobnych tchorzy, nie reszty ludzi.
@Manumortis bede mogl sie im narzucac jak najbardziej bo swoim zyciem zapracuje na ich wysilek. Wydaje mi sie ze nie rozumiesz ze to wlasnie dazenie do zycia i rozwoju cywilizacji pozwolilo
Niestety dla ciebie, jedynie wymra idioci pokroju ludzi z tego tagu, cale szczęście nie splodza potomstwa i jedynie w kole wzajemnej adoracji na spotkaniach dla ludzi z depresja
@Krzakol: Co ty takiego masz z tej egzystencji?
Nie jest, to trywialny temat. "Poza egzystencją" nie ma nic z definicji.
Wiem, że nie rozumiesz że to właśnie życie tworzy problemy których próby rozwiązywania
Definicja egzystencja jest tylko definicja, bazujaca na obecnym stanie wiedzy.
Szkoda dalej odpisywac