Jak przyrównać wartość nie-liczbową w Pythonie do NAN? Metoda math.isnan() działa tylko dla wartości liczbowych, a potrzebuję mieć możliwość przyrównania do NAN pojedynczych wartości tekstowych. #python #programista15k #programowanie
@niepowtarzalny-dwa: @Moisze: Chodzi mi o to, żeby przy braku danych w konkretnym wierszu w kolumnie z wartościami tekstowymi w Pandasie zwracało mi 'True'. A przy math.nan / math.isnan wyskakuje mi błąd, bo dane są tekstowe ( funkcja działa tylko na liczby... )
@Moisze: @niepowtarzalny-dwa: Tzn. inaczej: jeżeli wartość brakująca faktycznie jest to jest wszystko OK. Natomiast kiedy jej nie ma to wyskakuje błąd, bo funkcja głupieje widząc wartość nie-liczbową...
@omogl1n: A tak btw to piszesz tego pythona po c++-owemu a nie po pythonowemu. Troche inna logika przyświeca pythonowemu iterowaniu po listach, słownikach itd.
@omogl1n: Wymyślasz też trochę koło na nowo, w Pythonie nie musisz robić iterator = 0 i potem iterator += 1, możesz po prostu w for loopie dać for i, x in enumerate(list(costam)), gdzie "i" to iterator, a x to kolejne elementy z listy
#python #programista15k #programowanie
źródło: comment_1655648494dCuR6zXTF5u5rbSBuGElfZ.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
źródło: comment_1655650099tGKuqocJlaYBBxueE3fo0X.jpg
Pobierz@Moisze: Zapewne dlatego, że jestem względnie początkujący ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie działa; podobny Error.
źródło: comment_1655651117Dp2nGNtPaSUhQkQWMT2YhO.jpg
Pobierzźródło: comment_1655652645NGFbkYEymgaSi7awgweOha.jpg
Pobierz