Wpis z mikrobloga

Uwielbiam ten argument, że nie każdy musi mieszkać w dużym mieście. Jak cię nie stać biedaku to bierz na Zadupiach Górnych, tam jest taniej. XD

Dzisiaj np. byłem u fryzjerki (takiej zwykłej, nie barbera 200 zł), potem jechałem autobusem, który prowadził pan kierowca, po drodze mijaliśmy śmieciarkę, jakieś roboty drogowe, na rogu stała straż miejska, a z urzędu wychodzili pracownicy.

No i moje pytanie kochana braci "Nie Każdy Musi Mieszkać w Mieście". Gdzie mają mieszkać ci wszyscy ludzie? Rozumiem, że będziemy w tym IT się organizować jak szkoły w Japonii, tj. każdy będzie miał dzień w tygodniu, aby sprzątać ulicę czy siedzieć za biurkiem w urzędzie. XD

Brak tanich mieszkań, parcelowanie miejskich terenów do deweloperki, zero budownictwa komunalnego to jest dramat, który już niedługo odbije się na demografii i całej gospodarce. Zwykłe mieszkania powinny być powszechne i tanie. To jest racja stanu każdej zdrowej gospodarki.

Dziękuję za uwagę.

#nieruchomosci #ekonomia #gospodarka #przemysleniazdupy
  • 78
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirkowa1000: dlaczego niby mam sie liczyc z tym, ze rzad polozy na czyms lape? jakies posrane gadanie. Z--------e ci torebke a pozniej stwierdze, ze powinnas sie liczyc z tym, ze chodziac na ulicy z torebka ktos ci ja ukradnie. Juz widze, ze lewactwo wlazlo za mocno i zaczyna sie fikolkowanie xD
  • Odpowiedz
@aekitea: Minimalna umówiona w Austrii 1,5k€ w 2020, w Polsce było 610€
Teoretycznie minimalnej pensji w Austrii nie ma, powyższa stawka to zapis, który miałby się pojawić. Nie wiem czy ostatecznie się pojawił.
@LuciusMiximus: jest i tak powinno być, mieszkanie nie może być zbyt tanim aktywem.
@mirkowa1000: mieszkanie nie może być prawem to aktywów świadczące tez o atrakcyjności i bezpieczeństwu danego regionu. Po to właśnie wymyślili
  • Odpowiedz
@Bolololo00 rozumiem, że perspektywa wprowadzenia nowego podatku jest dla ciebie tak nierealistyczna, że porównujesz to do kradzieży torebki. Daleko mi do lewicowych poglądów, ale mam oczy i widzę, jakie napięcie społeczne powstaje w związku z sytuacja mieszkaniowa.
  • Odpowiedz
Daleko mi do lewicowych poglądów, ale mam oczy i widzę, jakie napięcie społeczne powstaje w związku z sytuacja mieszkaniowa.

@mirkowa1000: ale to tylko w internecie. Do, ze garska mlodych chce mieszkac w najwiekszych miastach i najlepszych lokalizacjach i z tego powodu boldupia to wiele nie zmieni. Procentowo stanowia male poparcie dla partii. Wiekszosc co juz chciala kupic mieszkanie to juz kupila. Teraz liczba ludnosci juz tylko w dol.
  • Odpowiedz
Uwielbiam ten argument, że nie każdy musi mieszkać w dużym mieście

@mickpl: ja też, bo jednocześnie ktoś inny mówi, że jak mieszkasz w małym mieście to nie dziw się, że nie masz roboty, dostępu do usług lub towarów albo jesteś spłukany :)

Ale ten problem podejrzewam rozwiąże się w ciągu kilku lat bo Polska powiatowa stanie się bezrobotna, a Polska większych miast po prostu za droga żeby w niej mieszkać.
  • Odpowiedz
@mickpl: Niech wynajmują.

ale co z tego, że być może trudno jest wskazać taki kraj.

@mirkowa1000: To jak z problem znalezienia kraju komunistycznego który sobie dobrze radzi, co z tego że takiego kraju nie ma, utopia jest możliwa!!
  • Odpowiedz
Brak tanich mieszkań, parcelowanie miejskich terenów do deweloperki, zero budownictwa komunalnego to jest dramat, który już niedługo odbije się na demografii i całej gospodarce.

@mickpl: ahahahahahahahaha
to co piszesz dzieje sie od ok 17 a moze i nawet 30 lat. XDDDD
demografia jest w dupie od 30 lat.

PS znajomy świeżo upieczony mundurowy kupił w obważanku ale nie pytałem o miniratke ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mickpl: psst, zobacz co się dzieje w stanach, takie SF jest idealnym przykładem. W centrum jest tak drogo, że brak pracowników najmniej płatnych prac, większość z nich dojeżdża z przedmieść 2-3h w jedną stronę. W Polsce zazwyczaj dzieje się tak samo jak na zachodzie ale z opóźnieniem 10-20-30 lat. Czy to ci się podoba czy nie, tak wygląda przyszłość.
  • Odpowiedz
@Bolololo00: bóldupisz o mieszkanie po dziadkach, ale nadal nie odpowiedziałeś na pytanie gdzie ma mieszkać Pani która obsługuje cie w urzędzie w Krakowie/Wrocławiu/Warszawie. Chyba ze pensji 3k ma wynająć kawalerkę na obrzeżach miasta i zdychać z głodu
  • Odpowiedz
Ja nie mam ochoty na skladanie sie na mieszkania dla innych przez co moje spadnie na wartosci

@Bolololo00: Zupełnie jakbym słyszała Amerykańców broniących swojego systemu "opieki" zdrowotnej. Do nich nie dociera, że mają absolutnie z*bany system, gdzie płacą gruby hajs za najprostsze usługi, żeby nabić kieszeń ubezpieczycielom i całej masie pośredników. Dla nich najważniejsze, żeby przypadkiem odsetek procenta składek nie poszedł na leczenie złamanej nogi sąsiada. No to przecież takie
  • Odpowiedz
Ja tak odpowiem może "globalnie", a nie per osoba, bo śledzę ten tag dosyć mocno i nie raz się człowiek dziwi, że takie głupoty czyta - nie wiem ile macie niektórzy lat, śmiem twierdzić, że dużo mniej ode mnie niektórzy, ale wyjmijcie głowy czasem ze strefy komfortu i chociaż na chwilę egoizm schowajcie w kieszeń tj. spójrzcie szerzej na problem.

Ad1 - ktoś wyżej poruszył - "Wynajem to jest nic złego, ale jeżeli ludzi nie stać nawet na to i nie mówię tu o luksusach, a ktoś nie ma minimalnej krajowej (chociaż to w ogóle już absurd), to mamy problem.

Ad2 - Przykład Niemców, powiedzmy o całym społeczeństwie, ale focusuje się na emerytów.
Oni nie lgną do zakupu nieruchomości, aut i tak dalej. Niemiec wszystko, albo prawie wszystko bierze w najem. Gdyby się dało, to by nawet gacie na dupę brali w najem/leasing.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@mickpl: mogą dojeżdżać i wstawać rano o 5 z kurami.
Czasy gdy prosty typ od prostej pracy, za sprawą magii i niskich stóp się pchał w drogie miasta, właśnie się kończą.
Nie każdy musi robić w znienawidzonym przez proli AyyyTee, tak samo jak nie każdy musi mieszkać w dużym mieście, mieć auto, jeździć co roku na wakacje czy jeść parówy nie z MOMu i kartonu...
  • Odpowiedz
bóldupisz o mieszkanie po dziadkach, ale nadal nie odpowiedziałeś na pytanie gdzie ma mieszkać Pani która obsługuje cie w urzędzie w Krakowie/Wrocławiu/Warszawie. Chyba ze pensji 3k ma wynająć kawalerkę na obrzeżach miasta i zdychać z głodu

@teuthida: urzedenicy maja jakies dodatki za prace w "drogim" miescie z tego co wiem
  • Odpowiedz
@mickpl: W sumie to jest Twój wpis z którym się najbardziej zgadzam.

Patologią jest to, że prywatny rynek nieruchomości w Polsce nie ma jakiejkolwiek konkurencji w postaci mieszkań komunalnych/socjalnych, bo takich ile się buduje? Kilkaset? W rozwiniętych krajach dzisiejsze mieszkania państwowe to nie jest kamienica z czerwonej cegły tylko coś, co może konkurować z prywatnymi deweloperami - polskie firmy takie jak Unihouse, czy Pekabex realizują takie projekty w Szwecji, bo
  • Odpowiedz
  • 23
@Nie_Do_Twarzy_Mi_Z_Aureola bardzo ładny i długi post, ale upadek rynku nieruchomości to paradoksalnie bardzo dobry scenariusz, oczyści się rynek z pijawek typu pośrednicy i fliperzy, ceny może wrócą do normy. To co się działo przez ostatnie 3 lata to nie była normalna sytuacja, mieszkanie stało się towarem inwestycyjnym a nigdy nim nie powinno być, i tak by było gdyby politycy mieli jaja i wprowadzili podatek katastralny
  • Odpowiedz
Brak tanich mieszkań, parcelowanie miejskich terenów do deweloperki, zero budownictwa komunalnego to jest dramat, który już niedługo odbije się na demografii i całej gospodarce. Zwykłe mieszkania powinny być powszechne i tanie. To jest racja stanu każdej zdrowej gospodarki.

Dziękuję za uwagę.

@mickpl znowu się n-----ł i p------i jakieś komusze herezje echhhh ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
"Niech inni zdychają bo chlip chlip moje mieszkanko straci na wartości pomimo że i tak go nigdy nie będę chciała sprzedać"

@L3gion: ale zrzucanie się na innych podczas gdy już się płaci za swoje samemu jest gituwa xD
  • Odpowiedz
Nieruchomość to jest backdoor na życie emerytalne w Polsce i taka jest prawda.

@Nie_Do_Twarzy_Mi_Z_Aureola: I właśnie dlatego mamy ceny mieszkań jakie mamy. W----------y kasę na konsumpcję zamiast w inwestycje to nie dziwne, że jedyne co Janusz może kupić żeby zamrozić kasę to betonowe złoto xD
  • Odpowiedz