Aktywne Wpisy
let_it_be +571
Wołam @takashi20 do naszego zakładu. Będzie honorowo i wpłaciłeś na WOŚP? 😉 Wrzuć screen i będziemy kwita.
Tu link do wpisu: https://wykop.pl/link/7256839/orlen-juz-podniosl-ceny-paliw-to-nie-ma-nic-wspolnego-z-sytuacja-na-rynkach/komentarz/119920273/jeszcze-nie-zostal-premierem-a-tusk-juz-podnosi-ceny-benzyny#119924757
#obajtek #polska #paliwo #zaklad
Tu link do wpisu: https://wykop.pl/link/7256839/orlen-juz-podniosl-ceny-paliw-to-nie-ma-nic-wspolnego-z-sytuacja-na-rynkach/komentarz/119920273/jeszcze-nie-zostal-premierem-a-tusk-juz-podnosi-ceny-benzyny#119924757
#obajtek #polska #paliwo #zaklad
Nacho_Libre +18
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzisiaj np. byłem u fryzjerki (takiej zwykłej, nie barbera 200 zł), potem jechałem autobusem, który prowadził pan kierowca, po drodze mijaliśmy śmieciarkę, jakieś roboty drogowe, na rogu stała straż miejska, a z urzędu wychodzili pracownicy.
No i moje pytanie kochana braci "Nie Każdy Musi Mieszkać w Mieście". Gdzie mają mieszkać ci wszyscy ludzie? Rozumiem, że będziemy w tym IT się organizować jak szkoły w Japonii, tj. każdy będzie miał dzień w tygodniu, aby sprzątać ulicę czy siedzieć za biurkiem w urzędzie. XD
Brak tanich mieszkań, parcelowanie miejskich terenów do deweloperki, zero budownictwa komunalnego to jest dramat, który już niedługo odbije się na demografii i całej gospodarce. Zwykłe mieszkania powinny być powszechne i tanie. To jest racja stanu każdej zdrowej gospodarki.
Dziękuję za uwagę.
#nieruchomosci #ekonomia #gospodarka #przemysleniazdupy
Teoretycznie minimalnej pensji w Austrii nie ma, powyższa stawka to zapis, który miałby się pojawić. Nie wiem czy ostatecznie się pojawił.
@LuciusMiximus: jest i tak powinno być, mieszkanie nie może być zbyt tanim aktywem.
@mirkowa1000: mieszkanie nie może być prawem to aktywów świadczące tez o atrakcyjności i bezpieczeństwu danego regionu. Po to właśnie wymyślili
@mirkowa1000: ale to tylko w internecie. Do, ze garska mlodych chce mieszkac w najwiekszych miastach i najlepszych lokalizacjach i z tego powodu boldupia to wiele nie zmieni. Procentowo stanowia male poparcie dla partii. Wiekszosc co juz chciala kupic mieszkanie to juz kupila. Teraz liczba ludnosci juz tylko w dol.
@mickpl: ja też, bo jednocześnie ktoś inny mówi, że jak mieszkasz w małym mieście to nie dziw się, że nie masz roboty, dostępu do usług lub towarów albo jesteś spłukany :)
Ale ten problem podejrzewam rozwiąże się w ciągu kilku lat bo Polska powiatowa stanie się bezrobotna, a Polska większych miast po prostu za droga żeby w niej mieszkać.
@mirkowa1000: To jak z problem znalezienia kraju komunistycznego który sobie dobrze radzi, co z tego że takiego kraju nie ma, utopia jest możliwa!!
@mickpl: ahahahahahahahaha
to co piszesz dzieje sie od ok 17 a moze i nawet 30 lat. XDDDD
demografia jest w dupie od 30 lat.
PS znajomy świeżo upieczony mundurowy kupił w obważanku ale nie pytałem o miniratke ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Bolololo00: Zupełnie jakbym słyszała Amerykańców broniących swojego systemu "opieki" zdrowotnej. Do nich nie dociera, że mają absolutnie z*bany system, gdzie płacą gruby hajs za najprostsze usługi, żeby nabić kieszeń ubezpieczycielom i całej masie pośredników. Dla nich najważniejsze, żeby przypadkiem odsetek procenta składek nie poszedł na leczenie złamanej nogi sąsiada. No to przecież takie
Ad1 - ktoś wyżej poruszył - "Wynajem to jest nic złego, ale jeżeli ludzi nie stać nawet na to i nie mówię tu o luksusach, a ktoś nie ma minimalnej krajowej (chociaż to w ogóle już absurd), to mamy problem.
Ad2 - Przykład Niemców, powiedzmy o całym społeczeństwie, ale focusuje się na emerytów.
Oni nie lgną do zakupu nieruchomości, aut i tak dalej. Niemiec wszystko, albo prawie wszystko bierze w najem. Gdyby się dało, to by nawet gacie na dupę brali w najem/leasing.
Czasy gdy prosty typ od prostej pracy, za sprawą magii i niskich stóp się pchał w drogie miasta, właśnie się kończą.
Nie każdy musi robić w znienawidzonym przez proli AyyyTee, tak samo jak nie każdy musi mieszkać w dużym mieście, mieć auto, jeździć co roku na wakacje czy jeść parówy nie z MOMu i kartonu...
@teuthida: urzedenicy maja jakies dodatki za prace w "drogim" miescie z tego co wiem
Patologią jest to, że prywatny rynek nieruchomości w Polsce nie ma jakiejkolwiek konkurencji w postaci mieszkań komunalnych/socjalnych, bo takich ile się buduje? Kilkaset? W rozwiniętych krajach dzisiejsze mieszkania państwowe to nie jest kamienica z czerwonej cegły tylko coś, co może konkurować z prywatnymi deweloperami - polskie firmy takie jak Unihouse, czy Pekabex realizują takie projekty w Szwecji, bo
@bonm: Singapur
@mickpl znowu się n-----ł i p------i jakieś komusze herezje echhhh ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@L3gion: ale zrzucanie się na innych podczas gdy już się płaci za swoje samemu jest gituwa xD
@Nie_Do_Twarzy_Mi_Z_Aureola: I właśnie dlatego mamy ceny mieszkań jakie mamy. W----------y kasę na konsumpcję zamiast w inwestycje to nie dziwne, że jedyne co Janusz może kupić żeby zamrozić kasę to betonowe złoto xD