Wpis z mikrobloga

Taka hipotetyczne sytuacja - wjeżdża mi w przysłowiową dupę swoim samochodem Ukrainiec. Powiedzmy, że Pan Ukrainiec przyjechał niedawno do naszego pięknego kraju swoim i nie ma ubezpieczenia OC.
Czy ja, jako poszkodowany, zgłaszam się do naszego UFG, czy do Ukraińskiego odpowiednika UFG? I czy taki ukraiński UFG mnie czasami nie zleje podając jako pretekst wojnę?

#prawo #motoryzacja #ubezpieczenia #ukraina #ruchdrogowy #kiciochpyta
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nie wiem co ci poradzić taki kraj teraz mamy że nie wiadomo co robić jak ukrainiec w ciebie uderzy na ulicy,tutaj ci nie pomogą najwyżej zwyzywają cie od ruskich onuc itd itp
  • Odpowiedz
@zamknij_morde_waski: ale znalazłeś problem ;))
Widać że za ruble to nawet auta nie masz … zgodnie z polskim prawem auta zarejestrowane poza ue muszą mieć tzw zieloną kartę … wygooglaj sobie co to jest ;))
A dla obywateli ukrainy w ten trudny czas z pomocą przyszły 3 towarzystwa ubezpieczeniowe:
„… Branża ubezpieczeniowa niesie pomoc obywatelom Ukrainy
Ubezpieczenie graniczne na 30 dni dla osób wjeżdżających z Ukrainy są bezpłatne. Oferują je
  • Odpowiedz
@zamknij_morde_waski: https://www.motofakty.pl/artykul/kolizja-z-obcokrajowcem-co-zrobic-gdzie-zglosic-szkode-1.html

Jeżeli kierowca nie ma ważnego ubezpieczenia OC, szkodę należy zgłosić Ubezpieczeniowemu Funduszowi Gwarancyjnemu za pośrednictwem dowolnego zakładu ubezpieczeń prowadzącego działalność w zakresie komunikacyjnego ubezpieczenia OC ppm. W razie pytań lub wątpliwości należy kontaktować się z Polskim Biurem Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, które zajmuje się m.in. organizowaniem likwidacji lub bezpośrednią likwidacją szkód spowodowanych w Polsce przez posiadaczy pojazdów mechanicznych zarejestrowanych za granicą.
  • Odpowiedz
@zirytowana_plaszczka:

Jeżeli sprawca wypadku jest nieznany (np. dlatego że zbiegł z miejsca zdarzenia) albo nie ma polisy OC, wówczas odszkodowanie wypłaca UFG.

Jeżeli nie uda się zidentyfikować sprawcy, to UFG wypłaci odszkodowanie tylko za szkody:

– na osobie, czyli takie dotyczące zdrowia i życia człowieka; tu w grę wchodzi np. zadośćuczynienie za śmierć bliskiej osoby, zwrot kosztów leczenia, rehabilitacji itp.,

– materialne, takie jak np. uszkodzenie pojazdu lub innego
  • Odpowiedz