Wpis z mikrobloga

Ostatnio, zauważyłem, że wszelkiej maści konserwatyści za całe zło świata obwiniają Anglosasów. Jak dobrze kojarzę (chociaż nie dam sobie głowy za to uciąć) Grzesio Braun oskarżał Anglików o przyczynienia się do powstania Chmielnickiego. Taka sama narracja panuje na temat wojny na Ukrainie: źli Anglosasi za pomocą banderowskiej junty prowokowali Rosję. Oczywiście wiadomo skąd się wzięła ta narracja, ale wcześniej konserwatyści fapowali do Reagana i Thatcher. Skąd ta nagła zmiana?

#wojna #neuropa #4konserwy #konfederacja #rosja #ukraina
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Grzesio Braun oskarżał Anglików o przyczynienia się do powstania Chmielnickiego.

O k-----s, masz gdzieś linka do tego fikołka. Musiał być epicki.

Taka sama narracja panuje na temat wojny na Ukrainie: źli Anglosasi za pomocą banderowskiej junty prowokowali Rosję. Oczywiście wiadomo skąd się wzięła ta narracja, ale wcześniej konserwatyści fapowali do Reagana i Thatcher. Skąd ta nagła zmiana?

Bo zachód jest zgniły, te całe geje i LGBT a dobra Rosja oferuje konserwatywne wartości i nie lubi tfu gejów. W tym kontekście lepiej fapować do ruskich.
  • Odpowiedz
O k-----s, masz gdzieś linka do tego fikołka. Musiał być epicki.

@Niemamwiedzy: Na syzbko znalazlem:
http://ruch-obywatelski.com/polityka/grzegorz-braun-z-dziejow-przyjazni-polsko-angielskiej/

Warto uświadomić sobie, że od kiedy w XVI w. sprotestantyzowany Londyn staje się centralnym ośrodkiem światowej rewolucji, Polska nigdy już nie schodzi z celownika tamtejszych służb i lóż. Na dowód wspomnijmy choćby środkowoeuropejskie peregrynacje Johna Dee, który dla Elżbiety Tudor był kimś jeszcze ważniejszym niż Dugin dla Putina czy obecność Maksyma Krzywonosa (wg jednego z pamiętnikarzy epoki Szkota z klanu Cameronów, tj. właśnie Krzywych Nosów) u boku Chmielnickiego. Nie wspomniał o tym Sienkiewicz, więc też na ogół nie mamy pojęcia, że purytański dyktator Cromwell pisywał do tegoż Chmielnickiego – z niepłonną nadzieją na zaangażowanie schizmatyków we wspólną z heretykami ostateczną rozprawę z „papizmem”, w czym Rzeczpospolita pozostawała kluczową przeszkodą. Od Cromwella (a ściślej, od jego holenderskich kredytodawców) szły też konkretne fundusze na szwedzkie zaciągi na wojnę polską (którą zwiemy Potopem). Wiek później, realizując tę samą strategię, Londyn udzieli Fryderykowi pruskiemu subwencji na wojnę siedmioletnią. A angielski poseł w Warszawie będzie najenergiczniej ponaglać Polaków do dokonania cesji Gdańska i Torunia na rzecz Berlina. Tak jest: Wielka Brytania (dyskretnie operująca za plecami Prusaków) jest de facto naszym
  • Odpowiedz
@BRTM: Nie rozumiesz konserwatyzmu, tu nie chodzi o spójność poglądów, czy jakąś konkretną ideologię. Chodzi o populizm i granie na prymitywnych instynktach w celu zdobywania poparcia. Odwoływanie się do przykładów z zagranicy ma służyć uwiarygadnianiu propagandy. Anglosasi mogą być zarówno źli, jak i dobrzy, w zależności od tego, co akurat konserwatysta chce udowodnić.
  • Odpowiedz
to że nie widzisz maczugi nie znaczy że jej nie ma. Lotniskowce US nie pilnują 'demokracji' tylko wartości dolara

@Zendemion: ???
USA nie robi argumentu siły, tylko robi argument pieniądza. A tą maczuge trzymają tak, żeby w razie czego obronić ten argument pieniądza. Ale na ogół to mają wywalone. Porównywanie ich maczugi, do maczugi np Rosji, to jest absurd.
USA daje ci oferte biznesową i chcą być twoim partnerem, jak
  • Odpowiedz
@Zendemion: O czym Ty p--------z typie. Ja mówię o kontaktach międzyludzkich na poziomie zwykłego obywatela a Ty mi z jakimś lotniskowcem wyskakujesz. Weź Ty się lecz człowieku ale na nogi bo na głowę to zdecydowanie za późno. Lecisz na czarną listę.
  • Odpowiedz
@Zendemion: Dlatego też każdy kto handluje z USA i współpracuje ma peace&prosperity, a każdy kto był bity przez ruska do tej pory nie postawił swojej ekonomii na odpowiednie tory.
Co do innych walut, to jakie to waluty i jakie to wojny?
Yuan? Który ma na sobie niezwykle silną rękę Chin? Yuan nie jest tak fleksyjny jak dolar, nie możesz go łatwo wymienić, czy zainwestować, a nawet to wymaga czasem zgody
  • Odpowiedz
@SirSherwood: chociażby Irak. 4 lata Husajn sprzedawał za euro zamiast za dolary. Ostatnio Bush przyznał że WMDs były zmyślone.

Dolarem dosłownie na całym świecie możesz zapłacić i elo, rzad amerykański ma wywalone na to co zrobisz swoim dolarem.

Ale masz potrzebować dolarów żeby kupić ropę - czyli każdy bez własnych złóż ma być uzależniony od dolara
  • Odpowiedz
@BRTM: i robią to jedyni słuszni konserwatyści, a mianowicie konserwatyści zachowawczy. Oni nienawidzą Zachodu (i szczególnie świata anglosaskiego), bo tam panuje konserwatyzm ewolucyjny, którego pryncypium nie jest konserwowanie ustroju społecznego czy nawet swoisty reakcjonizm, ale przyznanie, że zmiany społeczne są nieuniknione, ale należy ich dokonywać powoli, by nie zaburzać funkcjonowania rodzin, małych grup społecznych i społeczeństw jako całości
  • Odpowiedz
@Zendemion:
Ciężko nazwać to uzależnieniem jak dosłownie możesz wszystko zrobić za dolara ( ͡º ͜ʖ͡º)
Irak to bardziej skomplikowana sprawa niż hur dur ropa za euro xD Zabawa w terroryzm, wprowadzanie zamordyzmu, ale tak, kwestia z ropą też weszła i ogólnie do tej inwazji nie powinno wejść. Ale co tyle? Irak? I tyle?
Ty mi tu próbujesz porównać Irak, do Węgier? Do Czech? Do ogólnie
  • Odpowiedz
@StalowyOjciec: jestem podobno na twojej czarnej, nie udzielaj się już

@SirSherwood: ja tylko dowodzę że światem dalej rządzi maczuga, prawo silniejszego - a nie jakiś argument pieniądza.

Popularność petrodollara, to nie jest hur dur konspiracja, tylko to jest zwykły KAPITALISTYCZNY realizm. Dolarem zapłacisz wszędzie i za wszystko i w dodatku to jest bezpieczna stabilna waluta.

@SirSherwood: euro takie niestabilne. Wcale nie istnieją stabilniejsze waluty. Wcale Europie
  • Odpowiedz
ja tylko dowodzę że światem dalej rządzi maczuga, prawo silniejszego - a nie jakiś argument pieniądza.

@Zendemion: Poprzez porównanie sybiru, rabunku i gwałtu, do handlu, prosperity i stosunków parternskich. Wspaniałe mi to dowodzisz ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
Poprzez porównanie sybiru, rabunku i gwałtu, do handlu, prosperity i stosunków parternskich.

@SirSherwood: gdzie porównałem usa do kogokolwiek? Skąd jakaś Rosja, skąd Węgry? xD
Napisałem że USA używa hardpower do utrzymania supremacji dolara

Dolar jest oczywistym wyborem jak twoja gospodarka jest kapitalistyczna, co stanowi zdecydowana większość świata. Po prostu za dolar możesz zrobić wszystko i w dodatku dolar otwiera ci miejsca których twoja waluta
  • Odpowiedz