Aktywne Wpisy
Megasuper +220
Jak wybudowali filharmonię w Szczecinie to ludzie narzekali że blaszak i że nie pasuje. Ale tak jak patrzę na to muzeum w Warszawie to się cieszę że mamy taką piękną filharmonie xD #szczecin #architektura #budownictwo #warszawa
Diagnose +38
Problemy z parkowaniem...Auto musi mieć uszkodzone kamery parkowania, ponieważ parkuje w ten sposób codziennie #wroclaw #polskiedrogi #bmw #motoryzacja
#wojna #neuropa #4konserwy #konfederacja #rosja #ukraina
O k-----s, masz gdzieś linka do tego fikołka. Musiał być epicki.
Bo zachód jest zgniły, te całe geje i LGBT a dobra Rosja oferuje konserwatywne wartości i nie lubi tfu gejów. W tym kontekście lepiej fapować do ruskich.
@Niemamwiedzy: Na syzbko znalazlem:
http://ruch-obywatelski.com/polityka/grzegorz-braun-z-dziejow-przyjazni-polsko-angielskiej/
Warto uświadomić sobie, że od kiedy w XVI w. sprotestantyzowany Londyn staje się centralnym ośrodkiem światowej rewolucji, Polska nigdy już nie schodzi z celownika tamtejszych służb i lóż. Na dowód wspomnijmy choćby środkowoeuropejskie peregrynacje Johna Dee, który dla Elżbiety Tudor był kimś jeszcze ważniejszym niż Dugin dla Putina czy obecność Maksyma Krzywonosa (wg jednego z pamiętnikarzy epoki Szkota z klanu Cameronów, tj. właśnie Krzywych Nosów) u boku Chmielnickiego. Nie wspomniał o tym Sienkiewicz, więc też na ogół nie mamy pojęcia, że purytański dyktator Cromwell pisywał do tegoż Chmielnickiego – z niepłonną nadzieją na zaangażowanie schizmatyków we wspólną z heretykami ostateczną rozprawę z „papizmem”, w czym Rzeczpospolita pozostawała kluczową przeszkodą. Od Cromwella (a ściślej, od jego holenderskich kredytodawców) szły też konkretne fundusze na szwedzkie zaciągi na wojnę polską (którą zwiemy Potopem). Wiek później, realizując tę samą strategię, Londyn udzieli Fryderykowi pruskiemu subwencji na wojnę siedmioletnią. A angielski poseł w Warszawie będzie najenergiczniej ponaglać Polaków do dokonania cesji Gdańska i Torunia na rzecz Berlina. Tak jest: Wielka Brytania (dyskretnie operująca za plecami Prusaków) jest de facto naszym
@StalowyOjciec: to że nie widzisz maczugi nie znaczy że jej nie ma. Lotniskowce US nie pilnują 'demokracji' tylko wartości dolara.
@Zendemion: ???
USA nie robi argumentu siły, tylko robi argument pieniądza. A tą maczuge trzymają tak, żeby w razie czego obronić ten argument pieniądza. Ale na ogół to mają wywalone. Porównywanie ich maczugi, do maczugi np Rosji, to jest absurd.
USA daje ci oferte biznesową i chcą być twoim partnerem, jak
@SirSherwood: dlatego przypadkiem rozwalili każdego kto chciał rozliczać ropę w innej walucie. Proszę Cię
Co do innych walut, to jakie to waluty i jakie to wojny?
Yuan? Który ma na sobie niezwykle silną rękę Chin? Yuan nie jest tak fleksyjny jak dolar, nie możesz go łatwo wymienić, czy zainwestować, a nawet to wymaga czasem zgody
Ale masz potrzebować dolarów żeby kupić ropę - czyli każdy bez własnych złóż ma być uzależniony od dolara
Ciężko nazwać to uzależnieniem jak dosłownie możesz wszystko zrobić za dolara ( ͡º ͜ʖ͡º)
Irak to bardziej skomplikowana sprawa niż hur dur ropa za euro xD Zabawa w terroryzm, wprowadzanie zamordyzmu, ale tak, kwestia z ropą też weszła i ogólnie do tej inwazji nie powinno wejść. Ale co tyle? Irak? I tyle?
Ty mi tu próbujesz porównać Irak, do Węgier? Do Czech? Do ogólnie
@SirSherwood: ja tylko dowodzę że światem dalej rządzi maczuga, prawo silniejszego - a nie jakiś argument pieniądza.
@SirSherwood: euro takie niestabilne. Wcale nie istnieją stabilniejsze waluty. Wcale Europie
@Zendemion: Poprzez porównanie sybiru, rabunku i gwałtu, do handlu, prosperity i stosunków parternskich. Wspaniałe mi to dowodzisz ( ͡° ͜ʖ ͡
@SirSherwood: gdzie porównałem usa do kogokolwiek? Skąd jakaś Rosja, skąd Węgry? xD
Napisałem że USA używa hardpower do utrzymania supremacji dolara
@BRTM: @Niemamwiedzy: Uielbiam jak konserwy biorą się za jakieś nowe tematy historyczne ( ͡° ͜ʖ ͡°)