Wpis z mikrobloga

#smiesznypiesek #pies #kiciochpyta #pytanie

Znacie może jakąś hodowlę psów Cavalier King Charles spaniel, która ma aktualnie pieski na sprzedaż?

Pilnie potrzebuję dla mamy której zależy na tej rasie albo na jakimś małym piesku o bardzo spokojnym usposobieniu. Mama po walce z rakiem ma wycięte węzły chłonne, więc jedną rękę ma niesprawną. Psiak nie może przejawiać żadnej agresji, bo byle ugryzienie w zabawie może się skończyć trwałym obrzękiem ręki, a akurat ta rasa jest bardzo spokojna. Zawsze miała kitku ale przez leczenie jej alergia na kocią sierść się nasiliła i musiałam jej siłą kota zabrać, bo lądowała w szpitalu przez duszności. Teraz dostaje depresji, bo nie ma zwierzaka u boku.
Próbowałam przejrzeć hodowle ale jestem za granicą i ciężko mi się z kimkolwiek skontaktować.
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@blargh: hodowli nie znam ale pamiętaj, że pies musi mieć rodowód FCI. W innym przypadku wspierasz pato "hodowle" i już lepiej wziąć kundla ze schroniska.
I jeśli to będzie suka to obowiązkowo sterylizacja o ile nie chcecie rozmnażać, oczywiście z innym psem z rodowodem FCI.
  • Odpowiedz
@blargh: ta rasa jest jedną z najbardziej narażonych na choroby - nieuleczalne lub drogie w leczeniu: Jeśli chodzi o cavaliery to literatura wspomina o schorzeniach takich jak:

1. MVD - niedomykalność zastawki mitralnej w sercu. Znaczna większość cavalierów dorosłych i starszych to pacjenci z mniejszym lub większym problemem kardiologicznym

2. Malformacja Chiariego - anatomiczne zaburzenie budowy kości potylicznej w czaszce które skutkuje zaburzeniami w przepływie płynu mózgowo-rdzeniowego co może skutkować jamistością rdzenia
  • Odpowiedz
@blargh: dlatego lepiej poszukaj mamie dorosłego, spokojnego małego psiaka z jakiejś fundacji. Psa, który np przebywa w Domu Tymczasowym, ma znany charakter, jest dorosły, nie wymaga układania i np uczenia czystości. No i wszystkie szczeniaki gryzą po rękach, więc absolutnie nie brałabym żadnego dzieciaka.
  • Odpowiedz