Wpis z mikrobloga

Elo devopsy,
Nie ogarniam za bardzo tego całego kubernetesa .
Ale widzę, że jest serwis który powinien się grzać (pobiera wiadomości z kolejki) . Ilość rośnie a te cały czas ma te same wartosci pamięci i cpu .
Może mi ktoś powiedzieć jak te magiczne liczby się przelicza na normalne cpu i mb , i czy on czasem nie powinien z automatu dostać większych zasobów skoro load się zwiększył ?
#programowanie #devops #kubernetes #k8s
Crisu - Elo devopsy, 
Nie ogarniam za bardzo tego całego kubernetesa . 
Ale widzę, ...

źródło: comment_1654787472A1ndLfNhSSLIySe0h1fhvn.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yggdrasil: Wyłaczyć w sensie zakomentować ?( ͡° ͜ʖ ͡°)
Generalnie sam do konca nie wiem bo w spadku, ale z grubsza pobiera message z kolejki . Dodaje pola i zapisuje do bazy sql server.
Przenieśli to do aws'a bo się łatwo skaluje ale działa wolniej niż jako serwis windowsowy.
Aktualnie chodzi 5 instancji i nie radza sobie z pobieraniem wiadomosci z kolejki . A po zasobach
Crisu - @yggdrasil: Wyłaczyć w sensie zakomentować ?( ͡° ͜ʖ ͡°)
Generalnie sam do ko...

źródło: comment_1654788720GQoxkfKaZihoCckgbjLBWi.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@yggdrasil: tak z szybkiego debuga to najwolniej idą transkacje do bazy . W sensie szybko pobiera wiadomosc, przetwarza i dlugo leci commit. No ale mimo wszystko z jednym windowsowym servicem mam predkosc na rabbicie 50-60/s . Wieć spodziewałbym sie ze kazdy jeden pod będzie miał podobne tym czasem są one na poziomie 6/s :/
  • Odpowiedz
@yggdrasil: co do CPU limitu, to w przypadku przekroczenia limitu przez memory to wiadomo co sie dzieje ale w przypadku CPU jest chyba tak, że CFS throttluje kontener aby nie przekroczył limitu CPU? czy działa inaczej?:P
  • Odpowiedz