Wpis z mikrobloga

Jakie są Wasze najbardziej kontrowersyjne poglądy? Takie, o których potraficie napisać na mirko, ale na żywo wolicie o nich nie mówić?

#pytanie #kiciochpyta
  • 414
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ale przecież to nawet nie jest żadne unikanie podatków, tylko zwyczajnie wybór priorytetów i tego, jakie profity chcesz mieć. Ja na pierwszym roku studiów jak zaczynałem pracę, to byłem na UZ, bo miałem status studenta + poniżej 26 r.ż więc moje brutto to było netto. Na b2b dostajesz więcej na konto, ale przez to, że zapłaciłeś mniejsze podatki, to masz z tego tytułu niższe profity - niższą emeryturę w przyszłości, odpowiadasz całym majątkiem za ewentualne szkody (nie obejmuje cię Prawo Pracy), brak płatnego urlopu, brak chorobowego, macierzyńskiego/tacierzyńskiego, czy gorsza zdolność kredytowa.

Myślisz, że ludzie na UoP to tak bardzo marzą o tym, by tyle na emeryturę odkładać?
Odpowiedzialność to część Twojej umowy z klientem/klientami. Nie raz nie dwa widziałem umowy na b2b z ograniczeniem odpowiedzialności do stawki za 500h, więc de facto jak na UoP.
Kwestia odpowiedzialności jest w cenie/pensji. Płatny urlop też jest w cenie/pensji. Jak są oferty "współpracy" na b2b często jest wersja z urlopem i bez (ale za to +10%). Więc to również jest w cenie/pensji super brutto.
Pierwsze 33 dni chorobowego i tak płaci pracodawca.
  • Odpowiedz
@Henrietta_Paczelokowska: nie ma czegoś takiego jak kobieta z fiutem, hermafrodytyzm to choroba polegająca na rozwinięciu genitali i cech płciowy w nieprawidłowy sposób, wszelkie problemy z chromosomami także kształtują bezpłodność a genitalia mają pewną masę z której się kształtują w ilości x1 i nie da się rozwinąć ich podwójnie.
Trans mężczyźni czy tam kobiety to dalej biologicznie faceci lub kobiety. Dla wyników płci psychologicznej czy jak to się zwało nie trzeba
  • Odpowiedz
- Żymianie to chuje, robią co chcą a jak im to wytkniesz to jesteś antysemitą
- Chrześcijaństwo przyczyniło się do upadku Rzymu i zatrzymało rozwój cywilizacji na tysiąc lat
- Istnieje coś co można nazwać "duchem narodowym", zbiór atrybutów który sprawia że po grupie ludzi nie można oczekiwać zbyt wiele - np. to że w Polsce jest i będzie b----l i relatywna bieda (zawsze jest, polska zawsze goni zachód, "kombinatorstwo"), w Rosji
  • Odpowiedz
@Sandrinia:
O kurczę, dlaczego ja muszę trafiać na takie zawaliście ciekawe wątki w momencie, w którym należałoby już dawno spać... ( ͡º ͜ʖ͡º)

No więc dobrze, zacznę od mojego zdecydowanie najbardziej kontrowersyjnego poglądu, którego raczej nie miałbym odwagi przedstawić w realnym świecie. Jest to pogląd, który mam już od dłuższego czasu, a jednocześnie z jakichś całkowicie nieznanych przyczyn ( ͡° ͜ʖ ͡°) przyszedł mi do głowy jako pierwszy akurat tuż po przeczytaniu tego wątku. A brzmi on następująco:
Dokonanie eksterminacji osobników (bo ludźmi tego nie nazwę) otwarcie atakujących taką ideę jak wolność byłoby w moich oczach rzeczą jak najbardziej wskazaną. W istocie, nie byłaby to nawet zbrodnia, tylko akt prewencyjnej samoobrony, usprawiedliwiony i być może konieczny, inaczej czeka nas (lub pokolenie naszych dzieci, wnuków i tak dalej) życie w technokratycznym ulu z czipem w dupie bez prawa do własności i do prywatności.
Jakby co, to ten ostatni fragment zaznaczony kursywą to tekst, który widziałem kilka razy
  • Odpowiedz
@Sandrinia:
- 500+ jako ulga podatkowa zamiast świadczenia
- Administracja powinna zostać ograniczona do niezbędnego minimum. 80% państwowych i miejskich stanowisk jest moim zdaniem zbędne. Aż dziw, że jeszcze nie powstał Departament ds. masturbacji.
- Konkordat nie ma sensu w obecnych czasach. Finansowanie kościołów nieważne jakiej wiary przez państwo jest bardziej haraczem lub łapówką
- Skrajności na scenie politycznej nigdy nie skończyły się dobrze
- Nieważne jak zakończy się konflikt na Ukrainie to każda ze stron w zasadzie przegrała. Zwycięzcami mogą ale nie muszą być co najwyżej
  • Odpowiedz
@Sandrinia: bardzo niepopularny pogląd na Mirko - sam fakt, że ktoś pracuje to żaden powód do chwały. Uważam tak dlatego, że w pracy marnujemy większą część życia i jeśli ktoś jest bezrobotny to nie mój interes ani problem
- jedynymi winnymi są osoby tworzące systemy socjalne np 500+, a nie ci którzy go biorą
- męczy mnie dyskusja o aborcji czy kościele, mimo tego, że uważam aborcję za coś bardzo
  • Odpowiedz
@Sandrinia:

- ślub to sprawa urzędowa i nie ma co się zbytnio jarać, z całą pewnością to nie jest najważniejszy dzień w życiu, ani cel życia sam w sobie
- w miłości dwóch facetów nie ma nic złego
- większość zwyczajów, np. taka, że pan młody nie może zobaczyć sukni ślubnej przed ślubem to nieuzasadnione brednie
- eutanazja to
  • Odpowiedz
@Sandrinia: 1. Nie należy się za wszelką cenę wystrzegać III wojny światowej, a w konsekwencji potencjalnej wojny atomowej.
2. Jeśli nie ma dzieci to kazirodztwo nie jest niczym złym.

A do wykopków wyżej: każdy cenzus wyborczy to c-----y pomysł (może poza jakimś ograniczeniem głosowania powyżej pewnego wieku, ale to tylko dlatego, że starych będzie coraz więcej, a młodych coraz mniej), w przypadków tych "testów wyborczych" istnieje ogromne ryzyko manipulowania treścią
  • Odpowiedz
@Zmorka:

widzę niezłe zapędy autorytarne godzące w wolność innego człowieka.

Chronienie ludzi przed cierpieniem i patologią, bo ich patologiczni rodzice mieli kaprys zrobić sobie dziecko kompletnie się do niego nie nadając to nie godzenie w wolność a ochrona. Widzę, że Ty z gatunku tych osób co to twierdzą że obowiązek zapinania pasów to też atak na czyjąś wolność.

Przecież już ustaliliśmy, że wprowadza pieniądze i do budżetu domowego i w podatkach
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
- Uważam że ludzka cywilizacja zmierza w dobrym kierunku, a nasze życie jest coraz lepsze, po za krótkotrwałymi potknięciami życie człowieka zawsze na przestrzeni wieków jest coraz lepsze. Tak było, tak jest i najprawdopodobniej będzie. A nic dzisiaj nie wskazuje na to żeby miało być inaczej.

@Mirkosoft: A możesz uzasadnić? Bo nie chce mi się wierzyć żeby napisał to ktoś rozumny w aktualnej rzeczywistości, tylko ktoś na ostatniej prostej do
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela:

Chronienie ludzi przed cierpieniem i patologią, bo ich patologiczni rodzice mieli kaprys zrobić sobie dziecko kompletnie się do niego nie nadając to nie godzenie w wolność a ochrona. Widzę, że Ty z gatunku tych osób co to twierdzą że obowiązek zapinania pasów to też atak na czyjąś wolność.

do czego to się odnosi? bo nie poruszyłam z Tobą żadnego tematu oprócz prawa wyborczego, chyba odpowiadasz innej
  • Odpowiedz