Aktywne Wpisy
RenkaRenkeMyje +2013
Swoją drogą komiczna sytuacja, że wladze w moim mieście zakazały dzisiaj picia wody z kranu i pisały aby zaopatrzyć się w sklepową.
Szkoda tylko, że nie mogę jej dzisiaj kupić bo pis uznal, że powódź w niediele odpoczywa i spędza czas z rodziną.
#powodz
Szkoda tylko, że nie mogę jej dzisiaj kupić bo pis uznal, że powódź w niediele odpoczywa i spędza czas z rodziną.
#powodz
UmbertoDalleMontagne +1201
Jaku mieszkaniec zatopionego miasta serdecznie pragne pozdrowic wszystkich zwolennikow zakazu handlu w niedziele. Dzieki wam nie da sie nawet k*rwa wody kupic. Na stacjach benzynowych w promieniu kilkunastu kilometrow juz brak #powodz
#pytanie #kiciochpyta
Wszystkie biedne rejony światowe w których jest niepotrzebna ich tak wielka ilość i jedyne co tam jest to glod i ubóstwo to zrównać ich z ziemią, dać naturze odpocząć jak np Bangladesz czy Haiti
@Ramzi96M: w XXI wieku w skali globalnej:
- Mamy najniższą skalę ubóstwa w historii, i ciągle spada (chociaż może po wojnie na Ukrainie lekko wzrośnie). W 1990 36% ludzkości żyło w skrajnym ubóstwie definiowanym jako mniej niż 1,9 USD dziennie, w 2018 było to 9,2% - osiągnęliśmy ten % szybciej niż założenia ONZ. 200 lat temu było to 94% ludzkości (kwota korygowana o inflację).
- Mamy najwyższy odsetek ludzi piśmiennych.
- Najmniejszą śmiertelność
Komentarz usunięty przez autora
@BlackSlip: Przecież to ani troche nie jest kontrowersyjne. Wielu ludzi tak ma.
@NoHejCoTam: Problem w tym że to się nie opłaca państwu, czyli większości obywateli. Po pierwsze jest wydatek związany z samym badaniem. Prywatne badanie, bez procedury sądowej to koszt od 500 zł - nawet załóżmy że Państwo byłoby w stanie tą usługę zamówić po najtańszej cenie, co raczej się nigdy budżetówce nie udaje, ale załóżmy. W
@Mirkosoft: No właśnie chyba zabrania, a przynajmniej utrudnia dalsze kroki po uzyskaniu wyniku.
Ale tak, testy na 100% populacji byłyby zaporowo drogie, więc ten pomysł jest chybiony
O tej rzeczywistości to myślałem trochę inaczej niż ty. W twoim kontekście jestem skłonny przyznać ci rację. Ty wziąłeś pod uwagę cały wiek, ja bardziej myślałem o sytuacji z 2019 r. w porównaniu do dnia dzisiejszego. Ile mniejszych biznesów padło, ile ludzi straciło pracę bądź musiało ją zmienić
@NoHejCoTam: To nie chodzi o to że ludzie będą wychodzić na ulicę, ale żadna władza która jest w sferze wybieralności takiego rozwiązania nie zaproponuje bo nie jest to w jej interesie.
Po za tym jak w jeden weekend wydasz za dużo pieniędzy na głupstwa to w kolejny weekend nie mówisz sobie "ostatnio roztrwoniłem kasę to teraz też mogę". Wręcz przeciwnie, tym skrupulatniej patrzysz na kolejne
@Ramzi96M: Są na świcie optymiści oraz pesymiści. Tutaj możemy się różnić :)
A ja tylko mowie ze skoro zydzi tak rzadza calym swiatem to to tragedia jest ze jest ich tak malo w polsce, moze wtedy hollywood by byl w rzeszowie? I mielibysmy najwieksze marki swiatowe i