Wpis z mikrobloga

Moze zdziwicie sie ale podobno przeprowadzono badania - na poczatku xx w. czlowiek przecietnie spożywał 125 roznych produktów - liczono tak: jajka kurze, jajka przepiórcze, jajka gęsi, mieso kurczaka, mieso gęsi, mięso z dzika itd a teraz jemy srednio 25 produktów - jak mieso to kurczak, jak jajko to kura czyli wychodzi na to ze teraz jemy ubożej niż kiedys. Dziekuje za uwage ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@GoldenJanusz: Jest dokładnie na odwrót. Kiedyś niższe warstwy społeczne jadły podstawowe produkty, świeże i nisko przetworzone. A zamożni objadali się cukrem i wymyślnymi, skomplikowanymi potrawami - żeby podkreślić swoją wyjątkowość. Biedak jadł zdrową mąkę z otrębami, a szlachcic bielutką 00. Teraz biedak je to co powstało w fabryce z 30 składników, bo jest tanio i można na nim więcej zarobić. A ludzie bardziej zamożni i bardziej świadomi jedzą mało przetworzoną, śmierzą
@qusqui21: Czytałeś Sapiens Harariego? :)

To trochę to o czym pisze @przyjacielsen tylko początek XX wieku to już dawno po rewolucji francuskiej, zrównanie klas społecznych i szeroki dostęp do różnorodnej żywności dla większości populacji. Więc to ten drugi wierzchołek "U". A wcześniejsze 10 000 lat to dla ogromnej większości chleb z piaskiem i kapusta, czasem mleko albo jajka. A taki łowca sobie jadł cały czas coś innego, więc był zapewne bardziej