Wpis z mikrobloga

Mam #!$%@? dość swojej roboty. Dość, non stop ktoś coś chce, non stop telefony, maila, nawet po pracy i wszystko za tak gówniane pieniądze, a jak przełożeni przychodzą z pytaniami i poleceniami to zadają je w taki sposób jakbym zarabiał 20 tysięcy miesięcznie.

Już mnie to #!$%@?, wczoraj kumpel do mnie dzwonił, bo mieszkamy przy zachodniej granicy i on dojeżdża do Reichu w tym miesiącu dostał 11 koła wypłaty za przerzucanie kartonów i pracuje 6 godzin dziennie.

Po prostu jak człowiek ma jakieś ambicje i chce się rozwijać tutaj to nie ma żadnych perspektyw zarobkowych, lepiej #!$%@?ć ambicje, i jechać łopatą w Reichu kopać.

#pracbaza #pieniadze #korposwiat #polska #zarobki #emigracja #przegryw #depresja
  • 13
@Ynfluencer: jakbym miał do wyboru gówno pracę w biurze za 4 koła i przerzucanie kartonów w reichu (dojeżdżając do roboty i mieszkając w niemczech) to też bym wybrał kartony xD

Ale chyba coś ci lekko ściemnia. 2 moich koleżków tak się właśnie wyprowadziło blisko granicy z niemcami. Dojeżdżają do roby 100 km, ale po odliczeniu paliwa to tak 6-7 koła netto na łeb im zostaje. Zwykła praca na produkcji po 8h
@sikalafou: Wierzę mu, to jest mój najlepszy kumpel. Jak tam pojechał to zaczynał od 6 koła na podfirmie, ale robi już tam 4 lata, więc ta wypłata urosła, bo z podfirmy przeszedł na firmę, zarabia średnio 8,5 miesięcznie, a teraz dostał 11, bo mu jakiś dodatek wpadł.

A ja nawet połowy z tego nie zarabiam. To jest chore. Poprawa warunków w Polsce jest iluzoryczna.

Najgorzej, że ja mieszkam na prowincji i
@Ynfluencer: ok, rozumiem. Zawsze tak było, że się na zachodzie lepiej zarabiało niż w Polsce. Poziom życia i tak się podniósł przez ostatnie lata zajebiście (pomijam #!$%@? gospodarki przez PiS przez ostatnie kilka lat, raczej mam na myśli ostatnie 25 lat).

Wiem, że gadam jak stary boomer, ale ja pamiętam czasy gdy dzieci dostawały do szkoły kanapki z samym masłem i z keczupem, ciuchy po starszym rodzeństwie to był standard, a
@sikalafou: bredzisz, aż uszy bolą. Żadnych Niemiec nie dogonimy nigdy bez względu na to, kto będzie w Polsce rządził. Niemcy budowały swoją potęgę gospodarczą przez stulecia i żadne lepsze kilka dekad w Polsce nie przybliży nas do takich zarobków. Zobacz jakim kapitałem obracają na świecie Niemcy. Spójrz na marki i firmy, technologie, patenty. Legenda głosi, że Midas czego nie dotknął zamieniało się w złoto. To teraz wyjedź z Polski na zachodu
9/10 rzeczy, które weźmiesz w łapę od prostej śrubki po elektrownie gazowo parowe i turbiny wiatrowe maja naklejkę made in Germany

@D4Ru73K:
Co do śrubek to w Polsce produkuje się je na potęgę, chyba w każdym województwie jest jakaś fabryka, na tę chwilę jesteśmy bodajże piątym w Europie producentem z tendencją wzrostową.
Swojego czasu budowałem szafę sterowniczą do elektrowni więc też chyba jakiś udział mamy. Pracowałem też w fotowoltaice i swoich
@Errad: zapraszam do takiej wojewódzkiej fabryki. Siedzę w przemyśle i zakładów widziałem wiele. Radzę sobie spojrzeć na te maszyny i urządzenia jaka firma je wyprodukowała, z jakim kapitałem lub kto jest udziałowcem takiego zakładu lub dla kogo klepie projekty. Śmiem twierdzić, że 3/4 to niemieckie. Co do elektrowni to wszystko jest oparte o niemieckie technologie, rzadziej francuski EDF. Nie twierdzę, że w Polsce nic się nie robi. Twierdzę, że na jedną
Mam #!$%@? dość swojej roboty. Dość, non stop ktoś coś chce, non stop telefony, maila, nawet po pracy i wszystko za tak gówniane pieniądze, a jak przełożeni przychodzą z pytaniami i poleceniami to zadają je w taki sposób jakbym zarabiał 20 tysięcy miesięcznie.

@Ynfluencer: i know that feel bro...

Telefon to kiedyś naprawdę rytualnie rzucę o ścianę, zmielę w młynku, a następnie spalę
że ja mieszkam na prowincji i już się wypytywałem to w większej aglomeracji dostałbym dwa razy tyle na start co zarabiam teraz

@Ynfluencer: to co Cię powstrzymuje przed przeprowadzką do tej większej aglomeracji? Cytując klasyka: "Just do it ( ͡° ͜ʖ ͡°) "