Wpis z mikrobloga

Wyjechalibyscie na stałe do USA w wieku 23 lat w pełni legalnie jakbyście mieli taką szanse na dzień dzisiejszy?
#emigracja #usa
  • 156
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HASSAN_: jak masz jakas dobra specjalizacje, jestes fachowcem i poslugujesz sie jezykiem angielskim, to jak najbardziej. Mozesz zyc na bardzo dobrym poziomie. Jezeli chcesz jechac na "dorobek", bez szczegolnym umiejetnosci i pracowac jako kelner/zmywak to te czasy skonczyly sie w latach 90.
  • Odpowiedz
@HASSAN_: jakbym miał coś tam nakręcone i jakiś znajomych czy rodzine to jasne. Jak na miejscu szukać lokalu pracy bez niczyjej pomocy i nikogo znajomego to nie.
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: W Polsce jest c-----o, ale za granica to w ogole panie kto to widziou, murzyny po drzewach biegajo i bananami rzucajo, a muslimy latajo z nozami.

Polacy juz nie lubia emigracji i emigrantow, wrzucenie postu o tym, ze za granica sie komus dobrze wiedzie to ekwiwalent trollowania na ukrainke na tych facebookowych grupach. Ta niechec buduje sie od lat i wiele na ten temat juz rozmyslalem. Czuje, ze ta niechec to forma wyrazenia ukrytego zalu, bo posrod permanentnych magazynierow bylo tez wielu ludzi, ktorzy mogliby Polsce pchac do przodu. Jednak historia emigracji w Polsce nie zaczela sie ani w 2004, ani nawet w 1900. Przeciez mielismy nawet faze wielkiej emigracji politycznej w XIX wieku.

@milvanb: IMO ladnie to podsumowales. Trzeba miec okreslony mental, ambicje i najlepiej jakis talent/marketable skill. Chociaz jesli ktos mi powie, ze kelnerka w Polsce zyje lepiej niz amerykanska to raczej obsmieje. Jesli ktos chce miec wplyw na otaczajacy go swiat, to lepszego miejsca nie bedzie i tu zgadzam sie z
  • Odpowiedz
@HASSAN_: tylko pod warunkiem nieograniczonego hajsu, gdzie miałbym domek na zadupiu, święty spokój, ładne widoki i ładną pogodę, starlinka, dobre auto, żeby jeździć 30km do marketu co kilka dni i takie tam

na takie codzienne życie i codzienny zapie... tylko w USA? no way
  • Odpowiedz
@HASSAN_ nie że względu na:
- ich ochronę zdrowia - dla mnie 100% prywatyzacja nie jest dobra,
-względu na nie zdrowe jedzenie. Kolega był teraz w USA przez pół roku i z chada 8/10 wrócił jako knur 4/10.
-na promowanie dynamizmu, jako introwertyk zawsze byłabym gorsza,
-nie ze względu na ciężki proces nostryfikacji dyplomu
  • Odpowiedz
@HASSAN_: Jeszcze jak, dzisiejsze stany zjednoczone to centrum świata i zarazem olbrzymia wolność. Do tego możliwość zamieszkania w każdym klimacie. Jedyny minus, że trzeba żyć z świadomością, że dobrobyt w którym się żyje jest poniekąd zbudowany na quazi niewolnizcym wyzysku wielu krajów ameryki płd i Afryki.
  • Odpowiedz
@pawel0008: w Ameryce na pewno bycie polskim bejem, bez ambicji, bez poglądów i bez aktywności, to prędzej namiot z żulami w SF, niż ciepłe mieszkanie socjalne. Ale z drugiej strony, ciężko pracujący człowiek jest wszędzie dostrzegany, szanowany. Ameryka to jedyny kraj, który lubi poeniędze, potrafi je generować i ma do tego wszystko to, czego nie ma nikt inny na świecie. Spokój.
  • Odpowiedz
@Gigamesh: A Europa jak budowala swoja pozycje? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Imperium Brytyjskie to byl napedzany Opium kartel narkotykowy, a pic related przeciez lata na wykopie co jakis czas. Znowu- widzisz Europo drzazge w amerykanskim oku... ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@milvanb: Tak swoja droga ta bezpieczna przystan socjalna UK ma wyzsze homelesness ratio, niz USA. Nie chce mi sie nawet szukac danych dotyczacych bezdomnosci wsrod bialych, bo jeszcze bym komus swiatopoglad zburzyl. Po prostu jakbys byl bezdomniakiem, to wolalbys siedziec w cieplej Cali, bogatym NYC, czy w Detroit? Ech az mi sie South Park przypomnial:
https://www.youtube.com/watch?v=lsrBlKpbBS8

Ale typowego biedaka z emigracji nie stać na zdrowe
pawel0008 - @Gigamesh: A Europa jak budowala swoja pozycje? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Imperium Bryt...

źródło: comment_1653914939qjl1xdNekajQBbTdi9wWEX.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@HASSAN_:

Ehh… wróciłem po półrocznym pobycie żeby odwiedzić rodziców i rodzinę i teraz nie wiem co dalej robić ze swoim życiem :/

Jeśli się zastanawiasz to nie ma na co czekać - pakuj się i wracaj :) żeby nie żałować niewykorzystanej szansy
  • Odpowiedz