Wpis z mikrobloga

Dobrze sobie to #kosciol wymyślił. Staram się chronić dzieci przed tym guano ile tylko mogę, ale i tak ktoś jej w przedszkolu powiedział że pójdzie do piekła. Teraz jej tłumacze że wymyślili to źli ludzie aby się dzieci bały i słuchały księdza.
Mam nadzieję że dożyję czasów bez #kosciol i #wiara.

#zalesie
  • 99
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ivan777:
nie miej żalu do wiary i kościoła, tylko do idiotów, którzy straszą małych ludzi (a wręcz im grożą(?)) używając określeń i metafor, których sami nie rozumieją, bo jestem pewien, że autor tych gróźb nie wie czym jest piekło.
  • Odpowiedz
@ivan777: luz, jeżeli sam nie chodzisz do kościoła, Twoje dzieci też nie będą.
Kościół rozpaczliwe stara się indoktrynować małe dzieci, które są bardziej wrażliwe z powodu charakterystycznego dla młodego wieku magicznego myślenia, dorośli z reguły są nienawracalni.
  • Odpowiedz
Mam nadzieję że dożyję czasów bez #kosciol i #wiara.

@ivan777: Dość płytkie myślenie. O ile zgadzam się z konkretnymi zarzutami, to jednak dość duża część populacji nie tyle potrzebuje kogoś kto będzie im mówił co mają robić tylko wręcz się tego domaga. O ile samo funkcjonowanie instytucji KK jako takie jest dość wątpliwe, to ogólne zasady nie wydają się bardzo złe i ukształtowały setki pokoleń
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 92
@ivan777: W Polsce bez szans, że dożyjesz takich czasów, może twoje dzieci pod koniec swojego życia. Ale jakbyś się wyprowadził na zachód to właściwie koniec kościoła już widać na horyzoncie.
  • Odpowiedz
@ivan777: No np. moi rodzice nie chodzili do kosciola a ja chodzilem na religie z ciekawosci i tak mi rodzice to przedstawili. Na zasadzie idz sluchaj ucz sie bo dobrze wiedziec ale oczywiscie wiedzialem ze to po prostu przekonania innych ludzi i tyle. IMHO Pozwol sie jej uczyc ale dopowiedz jej cala perspektywe po prostu.
  • Odpowiedz
@steemm: Niestety. Ale z drugiej strony mam dwie córki, obie chodziły do przedszkola i w żadnym nie było religii, nikt z rodziców nie chciał, ludzie mądrzeją.

Niestety starsza córka poszła do szkoły i chciała chodzić na religię jak pozostałe dzieci, zapisaliśmy ją, bo zakazany owoc kusi najbardziej, na szczęście ma już wątpliwości, kwestia czasu, kiedy poprosi o wypisanie.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 37
@Pan_Mysz: ja mam dzieci w przedszkolu i religia niestety jest, myślałem że we Wrocławiu będzie to lepiej wyglądać a jednak nowe pokolenie dalej s---------e jak stare mohery
  • Odpowiedz
@steemm: najgorzej, że na początku religia jest atrakcyjna dla małego dziecka, pierwszy raz widzą księdza/zakonnice, siostra gra na gitarze, są kolorowanki itd.
Może masz starych rodziców w grupie, u mnie są młodzi gdzieś z 10-15 lat młodsi ode mnie i stąd ta religia w przedszkolu.
  • Odpowiedz
@Trybun_Plebejski: otóż nie, w Polsce sekularyzacja przebiega szybko, jest ogromna przepaść pomiędzy religijnością starszego i młodszego pokolenia, ja jestem optymistą i mam nadzieję, że zobaczę marginalizację KK za swojego życia, a jestem już w wieku januszowym (po 40).
To jeszcze przyspieszy przy zmianie władzy, kiedy inne opcje polityczne odegrają się na kościele ucinając część przywilejów.
To będzie piękny widok jak KK spada z rowerka i rozwala swój głupi ryj.
  • Odpowiedz
ja mam dzieci w przedszkolu i religia niestety jest

@steemm: Przedszkole publiczne czy prywatne?

powiedz przedszkolankom, że wasza rodzina wyznaje
  • Odpowiedz